Blue Origin měl po startu potíže s raketou. Naštěstí se letělo bez posádky

Blue Origin měl po startu potíže s raketou. Naštěstí se letělo bez posádky
Fotografie: Blue Origin
  • Anomálie se na raketě projevila minutu po startu
  • Kapsle přešla do nouzového režimu a přistála pomocí padáků zpět na zem
  • Nosná raketa dopadla na zem a je nejspíše zničená

Společnost Blue Origin je známá tím, že nabízí cesty na okraj vesmíru a zpět. Tento let trvá přibližně 11 minut a vesmírní turisti při něm zažijí několik minut stavu beztíže. Kapsle New Shepard je znovupoužitelná a celkem 21krát doletěla úspěšně zpět na Zem. S úspěšným startem počítala společnost i včera, vše se ale změnilo minutu po vypuštění, kdy byla viditelná anomálie, která spustila u kapsle New Shepard nouzový únikový systém.

Za dobu, co New Shepard létá, se jedná teprve o druhý problém. Poprvé se tak stalo podle space.com v roce 2015, kdy nosná raketa místo přistání havarovala. Mise NS–23 byla naštěstí bez posádky. Kapsle vezla celkem 36 kusů užitečného zatížení do suborbitálního prostoru a zase zpět. Jestli užitečné zatížení utrpělo nějaké poškození, to zatím není jasné. „Byla to mise s nákladem bez astronautů na palubě. Únikový systém kapsle fungoval tak, jak byl navržen,“ uvedla společnost na Twitteru.


Kapsle se po vyšlehnutí plamenů vzdálila od nosné rakety a bezpečně přistála pomocí padáků na zem. Posilovač prvního stupně dopadl na zem a pravděpodobně byl zničen. Blue Origin aktuálně provozuje dvě sestavy (nosná raketa a kapsle) New Shaperd, přičemž jedna je určena pro vesmírnou turistiku a druhá pro lety s nákladem. S lidskou posádkou bylo zahájeno celkem šest misí, co se ale týče letu s nákladem, tento byl první. Zda incident negativně ovlivní další lety s vesmírnými turisty, bude nejspíše jasné až ve chvíli, kdy Blue Origin zjistí, co bylo příčinou. Jedno je však jasné – společnost pro vesmírnou turistiku využívá jinou raketu.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze