NASA začne vyřazovat systémy Voyagerů. Jak dlouho budou ještě fungovat?

NASA začne vyřazovat systémy Voyagerů. Jak dlouho budou ještě fungovat?
Fotografie: NASA
  • Voyagery 1 i 2 jsou ve vesmíru již od roku 1977
  • Obě kosmické lodi se nacházejí za heliosférou, tedy přes 20 miliard kilometrů od Země
  • NASA začne postupně vypínat přístroje, jelikož Plutoniu, které sondy pohání, každý rok klesá výkon
  • Agentura ale chce udržet obě sondy v provozu do roku 2030

Kosmické lodi Voyager 1 a 2 byly vypuštěny v roce 1977 a doposud není přístroj, který by se podíval dále do vesmíru. Kosmické lodi poskytly blízký pohled na Jupiter, Saturn i jejich měsíce a poté pokračovaly stále dále do vesmíru. Voyager 1 se aktuálně nachází 23,3 miliard kilometrů od Země a neustále se vzdaluje. NASA nyní začne omezovat procesy Voyagerů, aby je udržela v provozu do roku 2030.

Je jim 44,5 roku, takže jsme na ty zatracené věci zvládli prodloužit 10krát záruku,“ řekl pro Scintific American Ralhp McNutt, fyzik z laboratoře aplikované fyziky Univerzity Johnse Hopkinse. Voyager 1 má zatím čtyři funkční přístroje a Voyager 2 pět. Všechny jsou poháněny pomocí plutonia, které se přeměňuje na elektřinu. Výkon se však každý rok snižuje o čtyři watty, což vede NASA k rozhodnutí pomalu přístroje vypínat. Již v roce 2019 musela NASA vypnout ohřívač pro detektor kosmického záření. Ten sehrál důležitou roli při opouštění heliosféry. Poslední přístroje, které NASA vypne, budou nejspíše magnetometr a plazmový vědecký přístroj. Oba se nachází přímo v těle kosmické lodi a jsou zahřívány teplem, které vyprodukují počítače.


Spojení s Voaygerem 1 nyní trvá 22 hodin, u Voyageru 2 je to hodin 18 hodin. Každý den se však kosmické lodi posunují o další tři až čtyři světelné sekundy dále a doba se tak prodlužuje. Pro vědce na Zemi je tak čím dál těžší udržet s Voyagery komunikaci, jelikož ji ruší rádia, televize i mobilní telefony.

Ačkoliv se obě kosmické lodi nachází v mezihvězdném prostoru, než dorazí k Oortově oblaku, bude to trvat dalších 300 let. Obě sondy nesou pozlacený disk, který obsahuje multikulturní pozdravy, písně a fotografie pro případ, že by jednou narazily na inteligentní formu života, a to i přestože někteří astronomové uvedli, že by Země mohla prvního kontaktu s mimozemskou civilizací litovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze