Do kin vstupuje snímek Oppenheimer. Kdo to vlastně byl?

Do kin vstupuje snímek Oppenheimer. Kdo to vlastně byl?
Fotografie: pixabay.com
  • Fyzika ve filmu ztvární Cillian Murphy
  • Oppenheimer je považován za „otce atomové bomby“, jelikož vedl projekt Manhattan
  • Později se odmítl podílet na vývoji vodíkové bomby a byl obviňován ze spolupráce s komunisty

V těchto dnech můžete zajít do kina na dlouho očekávaný film Oppenheimer od režiséra Christophera Nolana. Příběh vypráví o vzniku atomové bomby pohledem J. Roberta Oppenheimera, kterého ve filmu hraje Cillian Murphy. Ve vedlejších rolích můžete vidět Matta Damona, Emily Blunt či Roberta Downeyho Jr. Kdo byl ale doopravdy Robert Oppenheimer, který je považován za „otce atomové bomby“?

Oppenheimer se narodil 22. dubna 1904 v New Yorku a stal se mezinárodně uznávaným fyzikem. Byl najat americkou vládou, aby vytvořil atomovou bombu, která měla zastavit tehdejší nacistické Německo. Ačkoliv sám Oppenheimer měl podle CNN za to, že vytvoření bomby je nezbytné pro ukončení druhé světové války, zároveň věděl, že vytváří něco, co může zničit celý svět. Po ukončení války se tak odmítl z morálních i politických důvodů podílet na vývoji dalších bomb a zejména pak výzkumu vodíkové bomby.

Projekt Manhattan

Nacistické Německo v čele s Adolfem Hitlerem tento projekt vlastně odstartovalo. Fyzici jako byli Albert Einstein, Leo Szilard a Eugene Wigner varovali americkou vládu, že pokud se nacistům podaří vyrobit atomovou bombu jako první, představuje to obrovskou hrozbu pro lidstvo. Vláda tak v reakci na toto varování sestavila tým fyziků, kterým velel Oppenheimer.


Projekt Manhattan byl zakončen v červenci 1945, kdy v místě Los Alamos v Novém Mexiku došlo k úplně prvnímu jadernému výbuchu na světě. Následně pak byly atomové bomby 6. a 9. srpna svrženy na Hirošimu a Nagsaki. Ničivé účinky pak měly za následek, že Oppenheimer rezignoval na svůj post.

Život po válce

Kvůli odmítnutí na podílení se na vývoji vodíkové bomby, byl Oppenheimer podezříván americkou rozvědkou z toho, že udržuje styky s komunisty. Čelil několika obviněním, na základě čehož v roce 1954 přišel o bezpečnostní prověrku a tím i o funkci poradce americké vlády. Po válce pracoval jako vedoucí institutu pro pokročilé studium na Princetonu a místo opustil až v roce 1966. Následující rok ve věku 62 let zemřel na rakovinu hrtanu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze