Důvěra v ekonomiku mezi spotřebiteli v Česku klesá

Důvěra v ekonomiku mezi spotřebiteli v Česku klesá
Fotografie: Unsplash
  • Zvýšil se počet respondentů, kteří neshledávají současnou dobu vhodnou k pořizování velkých nákupů
  • Obávají se také zhoršení celkové ekonomické situace a jejich finanční situace

Na rozdíl od srpna důvěra v ekonomiku v Česku v září klesla o 4 body na hodnotu 90,1. Nižší je také v meziročním srovnání. Důvěra spotřebitelů v českém hospodářství meziměsíčně klesla o 4,4 bodů na 72,7 bodů. V podnikatelské sféře se důvěra v ekonomiku snížila v průmyslu, ve vybraných odvětvích služeb a v obchodě. Po výrazném srpnovém poklesu se naopak mírně zvýšila ve stavebnictví.

„Důvěru podnikatelů v posledních měsících výrazně ovlivňuje nejistota z dalšího ekonomického vývoje. Téměř po roce v průmyslu převážil podíl podniků, které očekávají snížení své výrobní činnosti v období následujících tří měsíců. Pokles poptávky očekávají také podnikatelé ve stavebnictví a stále větší část podnikatelů ve službách. To spolu s klesající důvěrou v odvětví obchodu koresponduje se zřetelně negativním sentimentem spotřebitelů, který se v září dostal na nejnižší úroveň v historii zjišťování,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.


Důvěra v ekonomiku mezi spotřebiteli se po srpnovém růstu znovu výrazněji snížila na nejnižší úroveň od počátku sledování. Respondenti se ve srovnání s minulým měsícem více obávají zhoršení celkové ekonomické situace a i jejich vlastní finanční situace. Výrazně se zvýšil počet respondentů, kteří neshledávají současnou dobu vhodnou k pořizování velkých nákupů.

„Pesimismus spotřebitelů v září výrazně posílil. Meziměsíčně vzrostl počet respondentů obávajících se v příštích dvanácti měsících zhoršení celkové ekonomické situace, své vlastní finanční situace, zvýšení nezaměstnanosti i dalšího růstu cen. Téměř třetina domácností navíc uvádí, že již nyní sotva vyjde se svými finančními prostředky,“ sdělila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze