Téměř polovina Čechů obtížně vychází se svými příjmy

Téměř polovina Čechů obtížně vychází se svými příjmy
Fotografie: Unsplash
  • 53 % populace se svými příjmy vychází snadno
  • Do velice obtížné situace se za poslední rok dostalo 21 % domácností
  • Pětina lidí se domnívá, že je jejich domácnost chudá

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) během dubna a května realizovalo průzkum o socioekonomické situaci českých domácností, ze kterého vyplývá, že 46 % domácností má obtíže vyjít se svými příjmy. Naopak 53 % domácností to zvládá snadno. Všeobecně Češi vycházeli se svými příjmy lépe během letošního jara než na podzim loňského roku. Do velice obtížné situace se za poslední rok dostalo 21 % domácností.

Ve srovnání s posledním šetřením z období září a říjen 2022 došlo ke snížení (o 6 %) podílu těch, kteří uvádějí, že se svými příjmy vycházejí obtížně, naopak vzrostl (také o 6 %) podíl těch, kteří se svým příjmem vycházejí snadno. Aktuální situace je tak podobná jako před necelým rokem. Sedm desetin (70 %) českých občanů považuje svoji domácnost za „ani bohatou, ani chudou“. Pětina lidí (20 %) se domnívá, že je jejich domácnost chudá. Na druhé straně za bohatou svoji domácnost označila desetina (10 %) respondentů.

Nízká míra uspokojení v různých oblastech spotřeby je nejnižší u základních životních potřeb, jako je oblečení, jídlo a potřeby pro domácnost (9 % domácností má problém s jejich uspokojením) a uhrazování výdajů za zdravotní péči, léky a pomůcky (8 %). Nejnižší je míra uspokojení u luxusního zboží, zhruba sedm z deseti domácností uvedlo, že na toto zboží nemá.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze