Elon Musk stáhl žalobu proti OpenAI

Elon Musk stáhl žalobu proti OpenAI
Fotografie: unsplash.com
  • Musk v únoru podal žalobu na OpenAI
  • Viní ji, že je pod vlivem Microsoftu a neplní tak své původní vize
  • Musk dál silně kritizuje AI systémy, krom těch, které sám vyvíjí a provozuje

Elon Musk stáhl žalobu proti OpenAI den předtím, než měl soudce kalifornského státního soudu projednat žádost OpenAI o zamítnutí žaloby. Muskova žaloba, která byla podána v únoru, obviňovala spoluzakladatele OpenAI Sama Altmana a Grega Brockmana, že porušují neziskový status společnosti a místo toho upřednostňují zisk před využitím umělé inteligence pro pomoc lidstvu.

V 35stránkové žalobě Musk tvrdil, že se OpenAI stala uzavřenou dceřinou společností Microsoftu, který do společnosti investoval 13 miliard dolarů a vlastní 49% podíl. Microsoft využívá technologii OpenAI k pohonu Copilotu, generativních nástrojů umělé inteligence společnosti, které jsou hluboce integrovány do produktů, jako jsou Windows a Office. Ještě včera se velice kriticky vyjadřoval k AI schopnostem operačních systémů od Applu, které se tak podle něj stanou bezpečnostní hrozbu, kterou zakáže ve svých společnostech, a to i u návštěvníků. Údajně je hned po vstupu „umístí do Faradayovy klece“.

Musk, který byl v roce 2015 jedním ze zakladatelů OpenAI, společnost po třech letech opustil po neshodách ohledně směřování organizace. Vede startup xAI, který se zabývá umělou inteligencí a vyvíjí Grok, konkurenta ChatGPT, který je zabudován do sociální sítě X a je k dispozici pro placené uživatele.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze