Mnoho povyku pro AI? Studie naznačuje, že má menší vliv, než se zdá

Mnoho povyku pro AI? Studie naznačuje, že má menší vliv, než se zdá
Fotografie: Emiliano Vittoriosi, unsplash.com
  • Studie zkoumala vztah k AI a její využívání
  • Denně ji používá jen zlomek lidí, řada neslyšela ani o jejich nejznámějších nástrojích

Pravidelným čtenářům technických webů se musí zdát, že svět plně ovládla umělá inteligence. Nepadne den, aby se o ní nepsalo a největší z velkých korporací se předhánějí, čí model nabídne lepší výsledky a lepší integraci do stávajícího ekosystému služeb. Je to ale skutečný trend, který pomalu začíná měnit lidstvo, nebo jen nafouknutá bublina? Takovou otázku si položili vědci na Reuters Institute a Oxfordské univerzitě.

Součástí výzkumu byl průzkum, který zkoumal 12 000 lidí v šesti zemích, aby zjistil užitečnost nástrojů umělé inteligence, jako je ChatGPT. Kupodivu pouze 2 % účastníků používají nástroje AI denně. Studie také odhalila, že mladí lidé (ve věku 18-24 let) jsou AI více nakloněni a je pravděpodobnější, že tuto technologii začlení do svých rutinních činností.

Velká část veřejnosti se o generativní umělou inteligenci nijak zvlášť nezajímá a 30 % lidí ve Velké Británii tvrdí, že neslyšeli o žádném z nejvýznamnějších produktů, včetně ChatGPT,“ uvedl doktor Fletcher, spoluautor studie. Většina lidí očekává, že generativní umělá inteligence bude mít v příštích pěti letech velký dopad na společnost, zejména na zpravodajství, média a vědu. Většina lidí uvedla, že si myslí, že generativní umělá inteligence zlepší jejich vlastní život, ale na otázku, zda generativní umělá inteligence zlepší nebo zhorší společnost jako celek, byli lidé obecně pesimističtější.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze