Elon Musk žaluje OpenAI. Důvod vás překvapí

Elon Musk žaluje OpenAI. Důvod vás překvapí
Fotografie: pixabay.com
  • Elon Musk v roce 2015 spoluzakládal OpenAI
  • V žalobě tvrdí, že se společnost odchýlila od svých původních cílů
  • Viní za to zejména Microsoft

Než se vyjasní některé sporné okamžiky ohledně využívání umělé inteligence, konkrétně velkých jazykových modelů, budeme svědky mnoha soudních sporů. Značný význam bude mít spor OpenAI, která stojí za nejznámější AI ChatGPT, a deníkem New York Times. Jeho právní zástupci tvrdí, že tvůrci AI zneužili bohatý archiv novin, které AI mnohdy jen kopíruje bez uvedení zdroje.

Neméně zajímavé bude sledovat i další soudní spor, a to s ohledem na protistranu, kterou je Elon Musk. Ten nejprve volal po zpomalení vývoje umělé inteligence, aby o několik měsíců později přišel se svou vlastní. Jeho dalším krokem v té oblasti je žaloba na společnost OpenAI a jejího generálního ředitele Sama Altmana kvůli tvrzení, že kvůli honbě za ziskem společnost opustila své základní poslání vyvíjet technologii umělé inteligence, která bude prospěšná lidstvu.

V žalobě podané u soudu v San Francisku Musk tvrdí, že partnerství OpenAI se společností Microsoft změnilo organizaci „v uzavřenou dceřinou společnost“ Microsoftu, která se de facto zaměřuje na maximalizaci zisku. Podle žaloby takové jednání představuje porušení zakladatelské smlouvy mezi Muskem, který OpenAI v roce 2015 spoluzakládal, ale podíl ve společnosti již nemá, Altmanem a prezidentem OpenAI Gregem Brockmanem, který se zavázal, že projekt bude neziskový a jeho technologie bude mít otevřený zdrojový kód.

Altman byl v roce 2023 propuštěn (a následně po pěti dnech znovu přijat) společností OpenAI kvůli nejasným tvrzením, že jeho komunikace s představenstvem brání jeho schopnosti vykonávat své povinnosti. Muskova žaloba tvrdí, že ve dnech následujících po této události Altman, Brockman a společnost Microsoft využili významného vlivu společnosti Microsoft na OpenAI a nahradili členy správní rady vlastnoručně vybranými náhradníky, které společnost Microsoft lépe schválila.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze