ESA dnes zveřejní první plnobarevné snímky z teleskopu Euclid

ESA dnes zveřejní první plnobarevné snímky z teleskopu Euclid
Fotografie: ESA
  • ESA začne živě vysílat od 14:15 SEČ
  • Teleskop bude nejméně šest let zkoumat, z čeho je tvořena temná hmota a energie
  • Dokáže nahlédnout do galaxií, které vznikly před 10 miliardami let

Mise Euclid odstartovala 1. července tohoto roku z Cape Canaveral na Floridě. Vesmírný teleskop Euclid bude vesmír pozorovat z Lagrangeova bodu 2, který se nachází 1,5 milionu kilometrů od Země. Ve stejném místě se nachází i teleskop Jamese Webba, který dokáže nahlédnout až do počátku vzniku vesmíru.


Teleskop byl navržen tak, aby zkoumal temnou energii a hmotu. Jeho úkolem bude vytvoření 3D mapy vesmíru. Euclid bude zkoumat, jak se vesmír vyvíjel za posledních 10 miliard let, jak se rozpínal a jak se formoval. Z těchto dat budou následně vědci odvozovat vlastnosti temné energie a temné hmoty. Ačkoliv je tato mise plně evropská, přispěla i NASA dodáním infračervených detektorů. Konsorcium Euclid se skládá z více jak 2 000 vědců, kteří pocházejí z 300 ústavů a celkově z 13 evropských zemí, USA, Kanady a Japonska.

Evropská kosmická agentura (ESA) dnes od 14:15 bude vysílat živě a představí pět nových snímků, které pořídil vesmírný teleskop Euclid. Podle vyjádření ESA je tohle jen začátek. Během naplánované šestileté mise teleskop vygeneruje ekvivalent milionu DVD s daty. To následně povede k vytvoření 3D mapy.

Teleskop je přibližně 4,7 metrů vysoký a v průměru měří 3,7 metru. Jeho hlavní části se skládají ze servisního modulu, který obsahuje satelitní systémy a modulu užitečného zatížení, který nese dalekohled a vědecké přístroje. Celkově váží dvě tuny, a to včetně 210 kg pohonných hmot. Kvalita pořízených snímků bude podle popisu nejméně čtyřikrát ostřejší než kvalita, kterou astronomové získávají z pozemních observatoří.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze