Mise Euclid od ESA odstartuje už brzy. Bude zkoumat historii expanze vesmíru

Mise Euclid od ESA odstartuje už brzy. Bude zkoumat historii expanze vesmíru
Fotografie: ESA
  • Vesmírný teleskop se zaměří na temnou energii, temnou hmotu i to, jak vesmír vypadal po velkém třesku
  • Start je naplánován na 1. července z Cape Canaveral na Floridě
  • Umístěn bude v Lagrangeově bodu 2, asi 1,5 milionu km od Země

Naposledy do vesmíru vzlétl vesmírný dalekohled Jamese Webba, který desítky let vyvíjela NASA. Za několik dní se k němu přidá další vesmírný dalekohled, který je prací Evropské kosmické agentury (ESA). Start je aktuálně naplánován na sobotu 1. července a raketa by měla odstartovat v 17:11 SELČ. ESA má i záložní datum, a to hned následující den.

Bude se dívat do vzdálenosti 10 miliard světelných let

Vesmírný teleskop odstartuje z Cape Canaveral na Floridě na raketě Falcon 9 od SpaceX a zamíří do Langrangeova bodu 2, který se nachází mezi Zemí a Sluncem. Kosmická loď se vydá asi 1,5 milionu kilometrů od Země a jejím cílem bude zkoumat složení a vývoj vesmíru. Bude pozorovat miliardy galaxií, a to až do vzdálenosti 10 miliard světlených let. „Euclid bude zkoumat, jak se vesmír rozšířil a jak se formovala struktura v průběhu kosmické historie, také odhalí více o roli gravitace a povaze temné energie a temné hmoty,uvedla ESA.

Mise je naplánována na 6 let s tím, že pokud bude teleskop fungovat, může se o 5 let prodloužit. Hmotnost kosmické lodi při startu bude 2 tuny, a to včetně modulu užitečného zatížení, servisního modulu, vyvažovací hmoty i pohonné hmoty. Pozorovat vesmír bude díky dvěma přístrojům – Visual Imaging Channel (VIS) a Near-Infrared Spectrometr and Photometer (NISP). Dalekohled se skládá ze dvou hlavních částí – servisního modulu a modulu užitečného zatížení. Na výšku má 4,5 metru a v průměru 3,1 metru.


Tuto misi ESA plánuje už od roku 2012 a pojmenování Euclid dostala po řeckém matematikovi Euclidovi z Alexandrie, který žil asi 300 let př. n. l. Jakmile dorazí do Lagrangeova bodu, bude podle ESA zkoumat temnou energii, zda je skutečná a pokud ano, tak jestli se jedná o konstantní energii rozprostřenou vesmírem, temnou hmotu a jaký byl vesmír po velkém třesku, který se postupně rozpínal až do nynějších rozměrů. Než dosáhne výsledků, bude muset prozkoumat více jak třetinu oblohy a miliardy galaxií.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze