Experimentální lék na rakovinu vyléčil všechny, kteří jej užívali

Experimentální lék na rakovinu vyléčil všechny, kteří jej užívali
Fotografie: unsplash.com
  • Experimentální lék Dostarlimab vyléčil všechny pacienty s rakovinou konečníku
  • Po léčbě nikdo nemusel na chemoterapii ani operaci
  • Dostarlimab je primárně určen k léčbě karcinomu endometria, k léčbě rakoviny konečníku byl použit poprvé

Experimentální lék Dostarlimab vyléčil každého pacienta s rakovinou, který se zúčastnil malé klinické studie provedené v Americe. 12 pacientů, kterým byla diagnostikovaná rakovina konečníku, užívalo lék 6 měsíců. Všichni účastníci byli po této době užívání vyléčeni. Výsledky studie byly zveřejněné v odborném časopise The New England Journal of Medicine.


„Je to poprvé, co se v historii rakoviny něco takového stalo,“ uvedl pro nytimes.com jeden z hlavních autorů studie a onkolog z Memorial Sloan Kettering Cancer Center v New Yorku Dr. Luis Diaz. Pacienti v průběhu léčby nezaznamenali žádné výraznější vedlejší účinky. Přestože jsou lékaři výzkumem nadšení, uvedli, že výzkum bude potřeba zopakovat, aby se tyto slibné výsledky potvrdily.

Dostarlimab je imunoterapeutický lék používaný při léčbě karcinomu endometria (rakovina těla děložního). K léčbě rakoviny konečníku byl použit poprvé. Funguje tak, že odhalí rakovinné buňky. To umožní imunitnímu systému je identifikovat a zničit. Pacienti dostávali lék každé tři týdny po dobu šesti měsíců. Po léčbě měla následovat standardní chemoterapie a operace. To ale nebylo potřeba. Po půl roce užívání Dostarlimabu rakovina zmizela.

Podle independent.co.uk od provedení studie uběhly už dva roky a všichni zúčastnění jsou stále bez rakoviny. „Tyto výsledky jsou důvodem k velkému optimismu. Výzkum poskytnul to, co může být v brzkým zábleskem revolučního posunu léčby rakoviny,“ uvedla Dr. Hanna Sanoffová z University of North Carolina.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze