Exploze letadla nad skotským městem a zrušení otroctví v Americe

Stalo se
Exploze letadla nad skotským městem a zrušení otroctví v Americe
Fotografie: pixabay.com
  • V dnešním díle si připomeneme rok 1988, kdy explodovalo letadlo nad Skotskem
  • Do letadla vložili libyjští teroristé bombu ukrytou uvnitř audiokazetového přehrávače
  • A v tomto týdnu byl také podepsán 13. dodatek ústavy, který zrušil otroctví v USA

Vítejte u dnešního dílu Stalo se. Dnes si připomeneme událost z toku 1988, kdy ve vzduchu explodovalo letadlo společnosti Pan Am a také si povíme o tom, co předcházelo zrušení otroctví ve Spojených státech. Začneme 21. prosincem 1988, kdy mělo letadlo společnosti Pan Am z Londýna namířeno do New Yorku, kam ale nedoletělo.

V letu číslo 103 bylo celkem 243 cestujících a 16 členů posádky. Boeing 747 vzlétl z londýnského letiště a v tu chvíli nikdo netušil, že na palubě byla ukrytá bomba uvnitř audiokazetového přehrávače. Ve chvíli, kdy letadlo dosáhlo výšky 9 500 metrů a chystalo se přeletět nad oceán – vybuchlo. Bomba byla podle britannica.com vyrobená ze semtexu a vybavena časovačem.

Letadlo explodovalo nad skotským městem Lockerbie a roztříštilo se na tisíce kousků, které dopadly na plochu o rozloze 2 200 km čtverečních. Všichni na palubě zemřeli, a navíc bylo podle history.com zabito i 11 obyvatel Lockerbie. Tento teroristický útok se stal předmětem největšího kriminálního vyšetřování v Británii a byl považován za útok proti Spojeným státům, jelikož 189 obětí pocházelo právě z USA. A to i přes to, že pasažéři pocházeli celkem z 21 států.

Letadlo

Z umístění bomby byli obviněni islámští teroristé, kteří měli uložit bombu do letadla, když bylo v německém Frankfurtu. Ve vyšetřování se mělo za to, že útok byl odvetou za nálety na Libyi v roce 1986, při nichž byl zabit vůdce Muammara al-Kaddáfího a jeho dcera. Pouhých 16 dní před výbuchem letadla bylo doručeno americké ambasádě v Helsinkách upozornění, že v letadle z Frankfurtu bude bomba umístěna – nikdo tomu však nevěnoval žádnou speciální pozornost.

V roce 1991 byli obviněni tři libyjští agenti, ty ale Lybie odmítla do USA vydat, a tak OSN

vydala proti Libyi sankce. V roce 1999 se Kaddafí rozhodl muže vydat, aby sankce byly zmírněny. Muži byli předvolání k soudu ve Skotsku, kde byl jeden odsouzen k doživotí, druhý zproštěn viny a třetí byl vrácen zpět do Lybie, jelikož se zjistilo, že mu zbývají jen měsíce života.

Až v roce 2003 přijala Lybie zodpovědnost za explozi letadla a aby OSN zcela zrušila sankce, musela země vyplatit každé rodině z obětí přibližně 8 milionů dolarů. Společnost Pan Am zkrachovala tři roky po bombovém útoku a taktéž se jí podařilo vysoudit po Libyi vyrovnání, a to ve výši 30 milionů dolarů.

A vrátíme se ještě do roku 1865, kdy bylo zrušeno v Americe otroctví. Otroctví je podle britannica.com popsáno jako stav, kdy jedna lidská bytost vlastní druhou. Otrok byl brán jako movitý a někde i nemovitý majetek a také se s ním tak nakládalo – bylo možné jej prodat, neměl práva a musel pracovat pro svého pána. Ukončení otroctví předcházela občanská válka, která začala v roce 1861.

Otroctví zrušil Abraham Lincoln, který byl zvolen americkým prezidentem v roce 1860 a jenž byl odpůrce otroctví. Poté, co byl 13. dodatek z ústavy podepsán třemi čtvrtinami států, byl formálně přijat Spojenými státy a tím tak bylo ukončeno otroctví. 13. dodatek podle history.com uvádí, že otroctví, ani nedobrovolné nevolnictví, s výjimkou trestu za zločin, za nějž byla strana řádně odsouzena, nebude existovat ve Spojených státech ani na jakémkoli místě podléhajícím jejich jurisdikci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze