První let motorového letadla a Roald Amundsen dosáhl jižního pólu

Stalo se
První let motorového letadla a Roald Amundsen dosáhl jižního pólu
Fotografie: unsplash.com
  • Bratři Wrightové v prosinci roku 1903 poprvé vzlétli v letadle poháněném motorem
  • A Roald Amundsen dosáhl 14. prosince 1911 jižního pólu
  • Porazil tak svého soka o více jak měsíc

Vítejte u dalšího dílu Stalo se, kde si připomínáme historické události. Dnes si připomeneme den, kdy poprvé vzlétlo samohybné letadlo a také se v tomto týdnu podařilo Roaldovi Amundsenovi dosáhnout jižního pólu. Začneme v Americe, kde se v roce 1867 narodil Wilbur Wright a v roce 1871 se narodil jeho mladší bratr Orville. Vyrůstali v rodině, kde se podporoval talent, a to nejspíše pomohlo k jejich velkému úspěchu.

Ani jeden z bratrů neměl podle britannica.com vysokou školu a ani jeden se neoženil. Orville se vyučil tiskařskému řemeslu, a tak společně s bratrem později založili tiskárnu. Vytvořili si vlastní tiskařské stroje, které byly tak kvalitní, že je prodali i dalším tiskárnám. Jelikož byli oba bratři technicky nadaní, otevřeli si v roce 1982 prodejnu a opravnu jízdních kol. Jen o čtyři roky později už začali vyrábět vlastní kola.

Zisky, které měli z provozu tiskárny a výroby kol, používali na financování leteckých experimentů mezi lety 1899 až 1905. Testovali několik kluzáků, ale ten z roku 1902 měl nejlepší konstrukci a podle history.com s ním absolvovali stovky úspěšných letů. Tento úspěch je postrčil k motorovému letu.

Motor o výkonu 12 koní do letadla vyrobili s pomocí strojníka Charlese Taylora. Na konci roku 1903 se bratři pokusili o první motorový let – motor se ale při vzletu zadřel a oprava trvala několik dní. 17. prosince v 10:35 dopoledne, poprvé vzlétlo motorové letadlo, které ve vzduchu vydrželo 12 sekund a uletělo vzdálenost 36,6 metru. Ještě v ten den letoun oba bratři střídavě testovali, přičemž poslední let, který pilotoval Wilbur, trval 59 sekund a uletěl 260 metrů.

Bratři Wrightové několik následujících let vyvíjeli letadla, ale úspěšné lety si nechávali pro sebe. Proč? Aby si později veškeré své vynálezy mohli patentovat. V únoru roku 1908 podepsali smlouvu na prodej letadla americké armádě, která požadovala letadlo, které bude schopné létat alespoň hodinu s pilotem a pasažérem o průměrné rychlosti 65 km/h. Bratři následně společně založili firmu Wright Company pro stavbu a prodej letadel. Wilbur Wright umřel předčasně na břišní tyfus v roce 1912, Orville zemřel v roce 1948.

Dobytí jižního pólu

A z USA se přesuneme do Norska, kde se 16. července 1872 narodil Roald Amundsen. Původně chtěl být prvním průzkumníkem, který dosáhne severního pólu, jenže ho předběhl Robert E. Peary, který podle britannica.com dosáhl severního pólu v dubnu roku 1909. Amundsen přesto pokračoval dál ve svých přípravách, jen změnil místo ze severního na jižní pól.

Amundsen se na výpravu vydal v červnu 1910 a ve stejnou dobu chtěl jižního pólu dosáhnout i Angličan Robert F. Scott. Podle history.com se Amundsen na začátku roku 1911 dostal se svojí lodí do Zátoky velryb, kde postavil základu přibližně o 100 km blíže k pólu než jeho sok. V říjnu se oba průzkumníci vydali dobýt jižní pól. Amundsen měl na pomoc psy a Scott sibiřské motorové saně, sibiřské poníky a psy.

Jižní pól

14. prosince byl závod ukončen, a to Amundsenovým vítězstvím. Celá jeho výprava se pak vrátila do základního tábora na konci ledna. Scott bohužel neměl při cestě štěstí – sáně se porouchaly, poníky museli zastřelit a psi se s téměř celým týmem vrátili zpět do tábora, zatímco Scott pokračoval k jižnímu pólu se čtyřmi společníky. Pólu dosáhl 18. ledna 1912, kde zjistil, že byl o více jak měsíc předběhnut Roaldem Amundsenem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze