Mise Apollo 17 dostala posledního člověka na Měsíc. Měl československé kořeny

stalo se
Mise Apollo 17 dostala posledního člověka na Měsíc. Měl československé kořeny
Fotografie: NASA
  • 7. prosince odstartovala poslední mise Apollo k Měsíci
  • Posádku tvořili astronauti Eugene Cernan, Ronald Evans a Harrison Schmitt
  • Mise trvala 12 dní a astronauti na Měsíci strávili celkem 75 hodin, během kterých třikrát vystoupili na jeho povrch

Vítejte u dalšího dílu Stalo se. Dnes se vrátíme do roku 1972, kdy odstartovala poslední mise programu Apollo, kterou vedl Eugene Cernan, jehož kořeny pocházejí z Československa. Mise Apollo 17 odstartovala z Kennedyho vesmírného centra 7. prosince. Na vrcholu rakety Saturn V byla posazena kapsle, ve které se nacházel velitel mise Eugene Cernan, pilot velitelského modulu Ronald Evans a pilot lunárního modulu Harrison „Jack” Schmitt.

Cesta k Měsíci probíhala po drobných systémových chybách při startu bez potíží. Astronauti se dostali na oběžnou dráhu Měsíce 10. prosince a začali směřovat do místa zvaného Taurus-Littrow. Místo bylo podle popisu mise vybráno z důvodu, že by se na něm mohly nacházet horniny, které mají rozdílné stáří než ty, které byly dovezeny z předchozích misí. Schmitt byl vybrán záměrně, jelikož byl geolog a stal se tak prvním geologem vycvičeným na astronauta, který stanul na Měsíci.

Posádka s sebou vezla také bateriově poháněný lunární rover Lunar Roving Vehicle (LRV). Cílem mise byl geologický průzkum, odběr vzorků, fotografování místa přistání a okolí a provádění experimentů. 11. prosince vstoupil Cernan a Schmitt do lunárního modulu pojmenovaný Challenger a začali pomalu klesat na měsíční povrch. Na něm dvojice přistála téhož dne ve večerních hodinách.

Po dobu pobytu na Měsíci podnikli astronauti celkem tři výstupy do vesmíru, které dohromady trvaly 22 hodin a 4 minuty. První výstup na lunární povrch se odehrál čtyři hodiny po přistání, druhý výstup nastal o den později a třetí byl proveden v noci ze 13. na 14. prosince. Tento den byl také pro astronauty posledním. Poslední člověk, který se dotknul Měsíce, byl Eugene Cernan, který jako druhý vstoupil do lunárního modulu, jenž se následně zvedl z povrchu a začal směřovat zpět k velitelskému modulu.

Astronauti na Měsíci ujeli v lunárním roveru 30,5 kilometru a na Měsíci strávili celkem 75 hodin. Za dobu jejich výstupů na povrch, se jim podařilo podle NASA nasbírat 110,4 kg materiálu, který přivezli na Zemi. Během cesty zpět Ronald Evans podnikl výstup do vesmíru, který trval přes jednu hodinu. Do tichého oceánu dopadla posádka 19. prosince 1972. Jejich mise trvala 12 dní, 13 hodin a 52 minut a během této doby tříčlenná posádka uletěla téměř 2,4 milionu kilometrů.

Eugene Cernan

Kdo byl Eugene Cernan?

Eugen Cernan byl vybrán do třídy astronautů v roce 1963 a poprvé se podíval do vesmíru v červnu 1966, kdy se zúčastnil mise Gemini IX. Cernan při této misi vystoupil do vesmíru a stal se tak teprve druhým Američanem, který vystoupil z kosmické lodi. Jeho druhý vesmírný let se odehrál v roce 1969, kdy v rámci mise Apollo 10 společně s dalšími dvěma astronauty testoval velitelský a lunární modul. Jeho poslední misí bylo právě Apollo 17. Podle zveřejněného životopisu Cernan strávil ve vesmíru celkově 566 hodin a 15 minut.

Jeho původ sahá do Československa, jelikož jeho dědeček společně s manželkou emigrovali do Ameriky, kde se jim následně narodil syn. Ten si později vzal ženu, která měla taktéž československé kořeny. Z manželství vznikl syn Eugene. Astronaut NASA zemřel v lednu roku 2017 ve věku 82 let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze