Úmrtí drogového krále Pabla Escobara

Stalo se
 Úmrtí drogového krále Pabla Escobara
Fotografie: unsplash.com
  • Pablo Escobar se narodil 1. prosince 1949 do chudé rodiny
  • Už od mládí začal s krádežemi a postupně se dostal k pašeráctví
  • Vytvořil kartel Mendellín a 80 % kokainu v USA pocházelo od něj

Vítám vás u dalšího dílu Stalo se. Dnes si připomeneme Pabla Escobara, který se stal známým po celém světě jako drogový boss. Celým jménem Pablo Emilio Escobar Gaviria se narodil 1. prosince 1949 ve městě Rionegro jako třetí ze sedmi dětí. Vyrůstal v chudé rodině, a tak už od dětství podle biography.com snil o tom, že se stane prezidentem Kolumbie.

Místo toho se ale vydal na dráhu zločinu. Začal krást náhrobky, auta a následně se dostal k pašeráctví, kdy pašoval cigarety. To odstartovalo jeho drogovou dráhu. Počátkem 70. let minulého století byla Kolumbie hlavním státem pro pašování marihuany. Postupně ale také vzkvétal obchod s kokainem a Kolumbie se jako stát nacházející se blízko USA, stala vhodnou pro pašování.

V roce 1975 začal ovládat obchod s kokainem. Dostal se na vrchol díky zavraždění Fabia Restrepa, který taktéž obchodoval s drogami. Dodnes se předpokládá, že Escobar nechal Restrepa zabít, aby se dostal k moci. Escobar vytvořil kartel Medellín, který ovládl drogový trh. V Bolívii a Peru byla ve velkém nakupována koková pasta, která se následně převážela do Ameriky. V kartelu pracovali podle brittanica.com i jeho bratři Juan David, Jorge Luis a Fabio.

Escobar byl v květnu 1976 zatčen zrovna když se vracel z Ekvádoru. V jeho náhradní pneumatice v kamionu bylo nalezeno 39 kg kokainu. Vězení se vyhnul jednoduše – podplatil soudce a agenti, kteří Escobara zatkli, byli následně zabiti. Pablo Escobar se totiž řídil pravidlem „plata o plomo“, které v překladu znamená „stříbro nebo olovo“. To znamenalo, že buď si dotyčný vzal peníze, nebo byl zavražděn.

V roce 1978 si v Antioquii v Kolumbii kupil obrovský pozemek, kde si vystavěl luxusní sídlo Hacienda Nápoles. V té době sídlo zahrnovala zahradu se sochami, jezero, býčí arénu, sbírku aut, i zoologickou zahradu s exotickými zvířaty. Za manželku si vzal Marii Victorii Henao, která byla o 11 let mladší než Escobar a společně měli dvě děti.

Mendellín, Kolumbie

Poptávka po dovozu kokainu do USA se neustále navyšovala a Escobar tak založil další distribuční sítě, včetně zakoupení soukromého ostrova na Bahamách, který se stal přepravní základnou. Jeho síť byla tak obrovská, že jej časopis Forbes jmenoval jedním z 10 nejbohatších lidí světa, jelikož jeho odhadovaný majetek činil 30 miliard dolarů. 80 % kokainu pašovaného do USA bylo pod vedením mendellínského kartelu. Denně se pašovalo až 15 tun a výdělek činil 420 milionů dolarů týdně.

Ačkoliv byl Escobar zločinec, mezi místními byl za hrdinu. Vkládal totiž peníze do chudých čtvrtí, kde stavěl silnice, elektrické vedení, hřiště pro děti a další. Nezapomněl ani na svůj dětský sen stát se prezidentem, a tak vstoupil do politiky. V roce 1982 byl zvolen náhradníkem kolumbijského kongresu, kde byl ale trnem v oku ministrovi spravedlnosti a ten ho donutil po dvou letech odstoupit. Následně byl ministr zavražděn. Celkově Escobar nechal zabít tisíce lidí, kteří mu stály v cestě.

Jeho obliba u veřejnosti se obrátila ve chvíli, kdy se podílel na bombovém útoku na letadlo a následně na budovu DAS v Bogotě. USA usilovaly o jeho vydání a zatčení, až si nakonec Escobar v roce 1991 vyjednal kapitulaci vlády za snížení trestu. Tehdejší zákon totiž neumožňoval jeho vydání do USA. Drogový král si postavil vlastní věznici, které se právem říkalo Hotel Escobar. O vězení se ale podle biography.com moc nejednalo – bylo vybaveno kasinem, lázněmi, nočním klubem, fotbalovým hřištěm, vířivkou i vodopádem.

Vše se změnilo v červnu 1992, kdy Escobar utekl, protože se jej úřady snažily přesunout do klasického nápravného nařízení. Bylo po něm vyhlášeno pátrání a nakonec byl 2. prosince 1993 dopaden v Medellínu. Pokusil se utéct, ale nakonec byl on i jeho bodyguard zastřeleni a na místě zemřeli. Escobar tak zemřel den po svých 44. narozeninách.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze