Raketa Falcon Heavy má za sebou první start v letošním roce

Raketa Falcon Heavy má za sebou první start v letošním roce
Fotografie: SpaceX
  • Falcon Heavy vzlétla celkově popáté a nesla náklad pro americké vesmírné síly
  • Do startu mise Artemis I byla nejsilnější raketou
  • Mise byla úspěšná, boční posilovače se vrátily po 8 minutách zpět na zem

Raketa Falcon Heavy od společnosti SpaceX má za sebou už pátý start. Do startu mise Artemis I se jednalo o nejsilnější raketu, která dokázala vzlétnout. Poslední start proběhl v neděli 15. ledna těsně před půlnocí a raketa vynesla na oběžnou dráhu Země satelit pro americké vesmírné síly. Mise s názvem USSF-67 byla zakončena úspěšně, ačkoliv SpaceX vysílal pouze start a přistání bočních stupňů, jelikož se jednalo o tajný náklad.

Raketa Falcon Heavy se skládá ze tří upravených prvních stupňů rakety Falcon 9. Na střední části je pak připevněn horní stupeň rakety, který nese užitečné zatížení. Boční stupně jsou znovupoužitelné – v tomto případě letěly podruhé. Naposledy byly využity pro misi USSF-44 v listopadu minulého roku. Středový posilovač je určen pouze pro jedno využití a po startu řízeně dopadl do Atlantského oceánu. Horní stupeň po oddělení pokračoval na oběžnou dráhu.

Raketa vynesla tajný náklad

Primárním nákladem v této misi byl satelit Continuous Broadcast Augmenting SATCOM 2 (CBAS-2), který bude fungovat na geostacionární oběžné dráze ve výšce asi 35 700 kilometrů nad Zemí. Podle everydayastronaut.com se jedná o vojenskou komunikační družici. Ta váží něco mezi 2 až 3 tunami a jedná se o druhou družici CBAS – první byla vypuštěna v dubnu roku 2018. Další informace nebyly uvedeny, jelikož se jedná o utajovanou misi. Dalším zatížením byly CubeSaty a satelity.


Start proběhl v neděli v 23:56 SELČ z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Při startu bylo zažehnuto 27 motorů Merlin, které při vzletu mají tah více jak 2,3 milionu kg. Oba posilovače přistály na připravené rampy těsně po osmé minutě od vzletu. Pro SpaceX je Falcon Heavy zatím nejvýkonnější raketou, to by se však již brzo mělo změnit, jelikož Elon Musk na Twitteru nedávno uvedl, že by testovací let se Starship mohl proběhnout již na konci února. Pokud se tak opravdu stane, překoná i raketu SLS od NASA a stane se nejsilnější raketou, která dokázala vzlétnout.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze