Poslední let evropské rakety Vega je naplánován na zítřejší brzkou hodinu

Poslední let evropské rakety Vega je naplánován na zítřejší brzkou hodinu
Fotografie: ESA - J. Huart
  • Raketa odstartuje 3:50 SELČ z Francouzské Guyany
  • Na oběžnou dráhu vynese satelit Sentinel-2C
  • Živé vysílání ESA spustí zítra ve 3:30 středoevropského času

Nosná raketa Vega, kterou provozuje francouzská společnost Arianespace, vzlétne naposledy zítra před čtvrtou hodinou ranní středoevropského času. Raketa měla původně odstartovat dnes ráno, ale kvůli elektrickým problémům na pozemních spojích ji Evropská kosmická agentura (ESA) odložila o 24 hodin. Živé vysílání ESA zahájí 5. září ve 3:30 SELČ a raketa má naplánovaný start o 20 minut později.

Do vesmíru bude vynesen satelit Copernicus Sentinel-2C, který společně s dalším identickým satelitem bude sledovat Zemi, vodu a atmosféru. Satelity budou obíhat Zemi na stejné oběžné dráze přesně 180° od sebe a budou tak poskytovat optické snímky s vysokým rozlišením. Nově vynesený satelit nahradí svého předchůdce Sentinel-2A, jenž byl vypuštěn už v roce 2015. Ten bude po nasazení nové družice vyřazen z provozu.

Každý satelit nese multispektrální snímač s vysokým rozlišením, který generuje optické snímky ve viditelné, blízké infračervené a krátkovlnné infračervené části elektromagnetického spektra. Ze své nadmořské výšky 786 km poskytují souvislé snímky ve 13 spektrálních pásmech,uvedla ESA v popisu mise. Satelity jednou za pět dní pokryjí kompletně celou pevninu a pobřeží vody.


Raketa Vega odstartuje z Francouzské Guyany z evropského kosmodromu naposledy. Jedná se o úplně první raketu spravovanou ESA, která měla sloužit k vynášení malých satelitů na nízkou oběžnou dráhu Země. Raketa se skládá ze čtyř stupňů, přičemž první tři jsou poháněny motory na tuhá paliva. Poprvé raketa vzlétla v roce 2012 a celkově uskutečnila více než 100 misí. Nahrazena bude výkonnější raketou Vega C.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze