Raketa Atlas V dnes vynesla tajný náklad pro Vesmírné síly Spojených států

Raketa Atlas V dnes vynesla tajný náklad pro Vesmírné síly Spojených států
Fotografie: United Launch Alliance
  • Raketa vzlétla ve 12:45 SELČ z Cape Canaveral Space Force Station na Floridě
  • O armádní družici nebyly uvedeny žádné informace
  • Dnešní start představoval již 100. misi pro národní bezpečnost

Dnes ve 12:45 středoevropského času odstartovala raketa Atlas V společnosti United Launch Aliance (ULA) z Cape Canaveral Space Force Station na Floridě. Na oběžnou dráhu byl vynesen tajný náklad pro armádu Spojených států a zároveň se jednalo o poslední start, který raketa v rámci armádních misí udělala. Raketa ale ještě nebude zcela odstavena, podle space.com má před sebou ještě 15 startů. Většina z nich bude s kapslí Starliner, která by měla převážet astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) a také se satelity Amazon Project Kuiper, které budou poskytovat širokopásmou konstelaci.

K centrálnímu stupni bylo připojeno pět pomocných motorů na tuhé pohonné látky, což znamená, že náklad byl opravdu těžký. O armádní družici nebyly zveřejněny žádné informace, pouze že byla vynesena na geosynchronní oběžnou dráhu. Při startu byla umístěna v kapotáži o průměru 5 metrů, která byla připevněna ke druhému stupni rakety Centaur, jenž má na délku 12,5 metru a jeho motor je poháněn kapalným vodíkem a kyslíkem.

Dnešní mise USSF-51 byla 100. misí pro národní bezpečnost a zároveň i poslední. Další starty jsou naplánované na raketě nové generace Vulcan. „Vulcan zahrnuje to nejlepší ze starších raket Atlas a Delta, aby vytvořil jedno řešení pro starty, které je adaptabilní, cenově dostupné a splňuje celé spektrum potřeb vyžadovaných komplexními misemi rozmístění satelitů národní bezpečnosti,uvedla ULA v popisu mise.


Raketa v červnu poprvé vynesla lidskou posádkou na oběžnou dráhu v kapsli Starliner. Ačkoliv start byl několikrát odložen, raketa pracovala při startu i letu bez jakýchkoliv problémů. To se bohužel nedá říci o kapsli Starliner od Boeingu, která dvojici astronautů prakticky uvěznila na ISS. Raketa ale s posádku vzlétne ještě několikrát, než přejde společnost ULA na novější druh rakety.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze