Farmaceutické firmy pracují na vývoji prášků proti koronaviru

Farmaceutické firmy pracují na vývoji prášků proti koronaviru
Fotografie: unsplash.com
  • V současné době pracují na lécích tři farmaceutické firmy včetně Pfizeru
  • Prášky podané v krátké době po diagnostikování nemoci budou pomáhat proti rozvinutí vážných příznaků
  • V USA již několik lidí takové prášky zkouší

Farmaceutické firmy kromě vakcín proti koronaviru pracují také na nejrůznějších lécích, které by pomohly nemoc zastavit už v začátcích. Nyní se zaměřily na prášky, které by si nakažený člověk vzal a během několika dnů byl zdravý, jak to je běžné třeba u chřipky.

V USA již mělo možnost několik lidí takové prášky vyzkoušet. Jednou z nemocných je i Miranda Kelly, diabetička s vysokým krevním tlakem. Miranda měla vážné příznaky koronaviru a musela být hospitalizovaná v nemocnici. Její manžel onemocněl také. Manželé po oslovení, zda se chtějí zúčastnit klinického testování těchto prášků, neváhali. Oba brali dvakrát denně dvě pilulky. Nevěděli však, zda berou opravdové léky, nebo jen placebo.


„Nevím, jestli jsme dostali léky, nebo ne. Mám ale pocit, že ano,“ řekla CNN sama Miranda Kelly. Pokud výsledky dopadnou dobře, budou prášky proti koronaviru podané v krátké době po diagnostikování nemoci pomáhat proti rozvinutí vážných příznaků a lidé by mohli být během pár dnů zdraví.

V současné době pracují na vyvinutí takových léků tři společnosti. Merck & Co. a Ridgeback Biotherapeutics pracují na prášku, který se nazývá molnupiravir. Dalším kandidátem je firma Pfizer, která pracuje na pilulkách s názvem PF-07321332, a antivirotikum AT-527, jež vyrábí společnost Roche a Atea Pharmaceuticals. Všechny tyto léky fungují tak, že kazí viru schopnost se replikovat v lidských buňkách.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze