Jaký je váš oblíbený kouzelný svět?

To nejlepší z HBO GO
Jaký je váš oblíbený kouzelný svět?
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Dnes se podíváme do kouzelných světů, které jsou mezi diváky velmi oblíbené
  • Nahlédneme díky HBO GO do světa Bradavic a Středozemě

HBO GO své předplatitele dokáže přenést i do oblíbených fantasy světů. Existují dva, které dokázaly diváky rozdělit na dvě skupiny. Do které z nich patříte vy? Máte raději Středozem, nebo Bradavice? A víte, že je to letos přesně 20 let od velkých premiér prvního dílu Pána prstenů a Harryho Pottera?

Hobit

Filmovou trilogii Hobit natočil režisér Peter Jackson. Předlohou pro natáčení byla kniha známého autora J. R. R. Tolkiena Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. Hobit je prequelem filmové trilogie Pán Prstenů. V hlavních rolích se představili Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Ken Stott, Graham McTavish, William Kircher, James Nesbitt, Stephen Hunter, Dean O'Gorman a další. Všechny tři filmy byly nominovány na mnoho filmových cen. Některé z nich i proměnily.

  • Hobit: Neočekávaná cesta (Hobbit: An Unexpected Journey): premiéra 14. prosince 2012
  • Hobit: Šmakova dračí poušť (Hobbit: The Desolation of Smaug): premiéra 12. prosince 2013
  • Hobit: Bitva pěti armád (Hobbit: The Battle of the Five Armies): premiéra 11. prosince 2014

Děj filmu sleduje život Bilba Pytlíka, který se díky setkání s čarodějem Gandalfem dostane na dobrodružnou výpravu. Má pomoci získat trpaslíkům ztracené království Erebor. On, Gandalf a 13 trpaslíků v čele s trpaslíkem Thorinem se vydávají do divočiny přes tajemné země, kde narazí na zlobry, skřety, kouzelníky, elfy, pavouky a další kouzelné tvory. Když procházejí jeskynním systémem, kde Bilbo narazí na Gluma. Získá jeho prsten, který má užitečné možnosti.

Když dorazí k Osamělé hoře, hledají dveře, které je zavedou k pokladu. Ty ale střeží drak Šmak, proti kterému musí bojovat. Trpaslíci nad drakem zvítězí, ale jejich radost z vítězství překazí smrtící síla, kterou omylem vypustili do světa. Sauron vyslal armádu skřetů na Osamělou horu. Do konfliktu se postupně zapojí i Elfové, Lidé a ostatní Trpaslíci.

Zajímavosti

  • Přípravy na natáčení prvního filmu trvaly 10 let.
  • V závěrečných titulcích jsou jména herců rozdělená do dvou sloupců – na kladné a záporné postavy.
  • Režisér uvedl, že Bitva pěti armád je poslední film, který ze Středozemě natočil. Je to také nejkratší snímek z trilogie.

Hobit se mi díl od dílu líbil čím dál víc. Neočekávaná cesta má sice zajímavý a poutavý začátek. Po něm jsou ale hrdinové stále na cestě a moc se toho neděje. Druhý a třetí díl je plný akce a už nechcete odtrhnout oči od obrazovky. Středozem je dokonale vytvořená země, do které by se chtěl podívat snad každý. A nesmím zapomenout ani na krásného draka Šmaka.

Pán prstenů (The Lord of the Rings)

Jak Hobita, tak i trilogii Pána prstenů natočil Peter Jackson. Rozpočet filmu činil 285 milionů dolarů. Všechny tři filmy se natáčely současně a trvalo to celých 8 let. Středozem vznikla na Novém Zélandu. I Pán prstenů vznikl na motivy stejnojmenné knihy od J. R. R. Tolkiena. V hlavních rolí hrají Elijah Wood, Ian McKellen, Noel Appleby, Viggo Mortensen, Sean Astin, Cate Blanchett a další. Každý film získal velký počet nominací a mnoho z nich proměnil na ceny.

  • Pán prstenů: Společenstvo Prstenu ( The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring): premiéra 10. ledna 2022
  • Pán prstenů: Dvě věže (The Lord of the Rings: The Two Towers): premiéra 16. ledna 2003
  • Pán prstenů: Návrat krále (The Lord of the Rings: The Return of the King): premiéra 15. ledna 2004

Před mnoha lety byl ukován jeden ze dvaceti Prstenů moci, který sám tajně vyrobil Sauron v Hoře osudu v Mordoru. Sauron využíval prsten k šíření zla. Ve velké bitvě ale o prsten na mnoho let přišel. Prsten našel Glum, který o něj ale také přišel. Vzal mu ho hobit Bilbo Pytlík, který díky němu přestal stárnout. Gandalf přijde na to, že Bilbo má prsten a naléhá na něj, ať mu ho dá. Prsten s důležitým úkolem nakonec dostane Frodo Pytlík.

Na tuto výpravu se vydáte společně se Samem, Smíškem a Pipinem. Gandalf se zatím vydává za Sarumanem pro radu. Zjistí ale, že se přidal na stranu zla. Frodo s přáteli potkají Chodce, který se na cestu vydá s nimi. V Roklince se sejdou na poradu elfové a lidé. Rozhodnou, že prsten musí být zničen. Frodo se nabídne, že prsten ponese až do Mordoru a zničí ho. K němu se přidají čaroděj Gandalf, trpaslík Gimli, elf Legolas, bojovník Boromir, hobiti Sam, Smíšek a Pipin a také Chodec. Po cestě na ně číhá mnoho nástrah. Budou se muset rozdělit a bojovat každý sám za sebe. Nakonec se do Mordoru dostane pouze Frodo se svým věrným přítelem Samem.

Zajímavosti

  • Rekvizity chlupatých nohou byly velmi křehké. Pro natáčení jich bylo vyrobeno 1 800 kusů.
  • Při plánování natáčení Bitvy v Helmově žlebu v druhém díle bylo použito 40 tisíc plastových postaviček válečníků.
  • Samotná stavba Hobitína začala už dva roky před začátkem natáčení.

Uběhlo dvacet let od premiéry Společenstva prstenů a já tenkrát jako 8letá dívka vnímala první snímek jako strašidelný film. O pár let později jsem si Středozem zamilovala. Prožívala jsem během všech tří filmů osudy hlavních hrdinů. Nejvíce mě k srdci přirostli Smíšek a Pipin. Minimálně jednou za rok přijde doba, kdy si s chutí udělám maraton Pána prstenů a Hobita.

Fantastická zvířata (Fantastic Beasts)

Fantastická zvířata je spin-off k filmové sérii o Harrym Potterovi. Režisér David Yates natočil tyto filmy na motivy knih od autorky J. K Rowling, která se podílela i na natáčení. V hlavních rolích se představili Eddie Redmayne, Dan Fogler, Colin Farrell, Katherine Waterston, Alison Sudol, Ezra Miller a další. Snímky získaly mnoho nominací. Nyní jsou vydané dva filmy, celá série bude mít nakonec pět dílů.

  • Fantastická zvířata a kde je najít (Fantastic Beasts and Where to Find Them): premiéra 17. listopadu 2016
  • Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald): premiéra 16. listopadu 2018
  • Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore): premiéra 7. dubna 2022

Děj nás zavede do roku 1926 v New Yorku. Mlok Scamander je britský magizoolog. V New Yorku se náhodou setká s nečarem Jacobem Kowalskim, se kterým si omylem prohodí kufříky. Ve Spojených státech je zakázané chovat magická zvířata a Mlok jich má plný kufřík. To zjistí bývalá bystrozorka Tina Goldsteinová a zatkne ho. Poté, co Tina otevře jeho kufřík, zjistí, že tam má pouze pečivo. Velmi překvapený byl Jacob, když otevřel Mlokův kufřík a nechtěně vypustí několik zvířat na svobodu. Tina s Mlokem musí Jacoba najít. Poté vezme Tina oba k ní domů, kde se seznámí s její sestrou Queenie. Všichni se pak snaží tvory pochytat. V cestě jim bude ale stát černokněžník Gellert Grindelwald, kvůli kterému málem přijdou o život.

Grindelwald byl ale dopaden a Magický kongres Spojených států ho převáží do Evropy, kde bude souzen za své zločiny. Čaroděj však po cestě uteče. O tři měsíce později se chce Mlok odvolat proti zákazu cestování mimo Velkou Británii. Tak se potká se svojí spolužačkou z Bradavic Letou Lestrange, která je snoubenkou jeho bratra. Ministerstvo jeho žádosti vyhoví, pokud pomůže svému bratrovi s dopadením obskuriála Credence. Pátrá po něm i Tina a Grindelwald. Podle věštby je pro něj velmi důležitý. O nalezení Credence usiluje i profesor Bradavic Albus Brumbál, který o pomoc také požádá Mloka.

Zajímavosti

  • Události z prvního filmu se odehrávají 54 let před narozením Harryho Pottera.
  • Knižní předloha neudává děj filmu. Je to pouze učebnice kouzelných tvorů, kterou napsal právě Mlok Scamander.
  • Autorka knih z kouzelnického světa J. K. Rowling řekla, že ji Jacob Kowalski připomíná Rona Weasleyho z Harryho Pottera.

Mé pocity z prvního dílu byly velmi smíšené. Jsem velký milovník Harryho Pottera a dlouhou dobu jsem se na Fantastická zvířata nechtěla ani podívat. Věděla jsem, že bych nový kouzelnický svět srovnávala s Bradavicemi. Když byl hlášen druhý díl, ve kterém hraje mladý Albus Brumbál, dala jsem snímku šanci. Sice jsem si po vydání Grindelwaldových zločinů musela oba filmy pustit několikrát, abych se v ději neztrácela, ale nakonec se mi příběh líbí a těším se na pokračování.

Harry Potter

Filmovou sérii o mladém kouzelníkovi Harrym Potterovi zná celý svět. Během natáčení osmi filmů se na režisérském křesle vystřídali čtyři režiséři – Chris Columbus, Alfonso Cuarón, Mike Newell a David Yates. Filmy byly natočeny podle stejnojmenných knižních předloh autorky J. K. Rowling. V hlavních rolích hrají Daniel Radcliffe, Rupert Grint, a Emma Watsonová. Filmy získaly několik nominací na Oscara, žádnou ale bohužel neproměnily.

  • Harry Potter a Kámen mudrců (Harry Potter and the Philosopher's Stone): premiéra 16. listopadu 2001
  • Harry Potter a Tajemná komnata (Harry Potter and the Chamber of Secrets): premiéra 12. prosince 2002
  • Harry Potter a vězeň z Azkabanu (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban): premiéra 10. června 2004
  • Harry Potter a Ohnivý pohár (Harry Potter and the Goblet of Fire): premiéra 18. listopadu 2005
  • Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and the Order of the Phoenix): premiéra 19. července 2007
  • Harry Potter a Princ dvojí krve (Harry Potter and the Half-Blood Prince): premiéra 15. srpna 2009
  • Harry Potter a Relikvie smrti – část 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1): premiéra 11. listopadu 2010
  • Harry Potter a Relikvie smrti – část 2 (Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2): premiéra 14. července 2011

Sledujeme příběh mladého Harryho Pottera, který se dozví, že není obyčejný – je čaroděj. Jeho rodiče zabil černokněžník Voldemort, který se bude snažit zabít i jeho. Díky pomoci Hagrida se dostane do Školy čar a kouzel v Bradavicích, kde potká nové přátele – Hermionu a Rona. Společně se pak dostanou do stejné koleje nazývané Nebelvír. Společně zažívají mnoho zážitků. Bojují proti zlým silám až se jim podaří mnoho dobrého až nakonec porazí i samotného Voldemorta.

Zajímavosti

  • Ron ve filmu má fobii z pavouků. Tu má ve skutečnosti i herec Rupert Grint.
  • Dětští herci během natáčení výuky psali úkoly do svých běžných škol.
  • J. K. Rowlingová se podílela na všech přípravách i natáčení filmů.

První díl šel do kin, když jsem nastupovala na základní školu, takže mě doprovázel až do mých středoškolských let. A ani teď na něj nedám dopustit. Harry Potter není nikdy špatný nápad. Můžete ho sledovat s přáteli nebo si ho pustit na špatnou náladu. Tento kouzelný svět mě nikdy nepřestane bavit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze