Filmy, které vám uvíznou v hlavě

To nejlepší z HBO Max
Filmy, které vám uvíznou v hlavě
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Dnes se podíváme na filmy, které nedostanete z hlavy jen tak
  • Vybrali jsme pro vás dramata na HBO Max

Po sérii animovaných pohádek se dnes podíváme na několik filmů, u kterých si úplně neodpočinete – možná vám uvíznou v hlavě ještě na nějaký čas po jejich zhlédnutí. Vybrali jsme pro vás dramatické filmy na HBO Max. Podíváme se na úplné novinky z produkce HBO i na starší filmy, které všichni dobře známe.

Kimi (KIMI)

Americký thriller, který režíroval Steven Soderbergh a scénář napsal David Koepp. V hlavní roli hraje Zoë Kravitz. Film získal kladné ohlasy od kritiků i diváků. Snímek byl vydán na HBO Max minulý měsíc, konkrétně 10. února 2022.

Angela Childs pracuje ve společnosti Amygdala v Seattlu jako IT, opravuje chybové hlášky. Poslouchá hlasové pokyny uživatelů, které Kimi nezná, a přepisuje kód, aby si s nimi příště Kimi už uměla poradit. Angela trpí agorafobií, takže během pandemie přestala úplně chodit ven a ta představa ji teď děsí. Při poslouchání hlasových pokynů narazí na nahrávku násilného trestného činu. Nahlásí to své nadřízené, která po ní chce, aby jí nahrávku donesla. Vydá se na cestu, ale ani v nejmenším ji nenapadne, že nebezpečí na ni nečeká jen venku na ulici. Poté, co si uvědomí, že to nebyl obyčejný zločin, ale vražda na objednávku, není ani ona v bezpečí. Možná jí právě Kimi zachrání život.

Zajímavosti

  • Hlas Kimi namluvila Betsy Brantley, bývalá manželka režiséra Stevena Soderbergha.
  • Zoë Kravitz není fanynka chytrých technologií. Na notebooku má zalepenou čočku fotoaparátu a nemá zájem používat žádnou virtuální asistentku.
  • Tvůrci chtěli původně natočit film bez zmínky o pandemii koronaviru.

Konečně něco jiného a nového. Velmi zajímavý thriller zasazený do dnešní doby. Režisér dokonale vyjádřil náladu posledních dvou let. Zoë Kravitz je skvělá herečka a tato role jí velmi sedla. Už od první minuty sedíte, sledujete a nestačíte se divit.

Blue Valentine: Milostný příběh (Blue Valentine)

Romantické drama režiséra Dereka Cianfrance, který se společně s Cami Delavigne podílel i na scénáři. V hlavních rolích se představili Michelle Williamsová a Ryan Gosling. Snímek byl nominován na několik cen, včetně Zlatého glóbu a Oscara. Žádnou nominaci ale v cenu neproměnil. Blue Valentine byl uveden v kinech 27. prosince 2010.

Děj se odehrává ve dvou časových rovinách. Ukazuje nám život manželů, když se seznámili a zamilovali, a po šesti letech manželství, kdy si uvědomují, že jejich budoucnost není jasná. Cindy (Michelle Williamsová) má pocit, že ji nemá David (Ryan Gosling) už co nabídnout. Ona během vztahu rostla a uvědomuje si, že má před sebou velkou budoucnost. Zatímco David je již od jejich první setkání stále stejný. Nejde životem s ní, nestojí po jejím boku.

Zajímavosti

  • Sám režisér se na natáčení připravoval 12 let a napsal 67 variant scénáře. Vzhled a styl staršího Deana byl vytvořen podle něho.
  • Tvůrci po natočení části seznámení přemýšleli, že by druhou část nenatáčeli. Celý film by byl o začínající lásce.
  • Hlavní postavy spolu měsíc žily, aby mohly ze svých společných vzpomínek čerpat při natáčení.

Zapomeňte na klasickou romantiku. Toto je film, který vás dokáže skutečně rozebrat. Režisér dokázal s velkou lehkostí odvyprávět velmi silný a těžký příběh až z toho mrazí. Michelle Williamsová a Ryan Gosling se na své role připravovali dlouho a konečný výsledek je perfektní. Snímek doporučuji, ale připravte se na hurikán emocí.

Velký Gatsby (The Great Gatsby)

Velký Gatsby je americký dramatický film, který natočil na motivy stejnojmenného románu autora Francise Scotta režisér Baz Luhrmann. Na scénáři pracoval režisér s Craigem Pearcem. V hlavních rolích se představili Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Elizabeth Debicki, Isla Fisher, Jason Clarke a Amitabh Bachchan. Snímek získal Oscara za nejlepší výkon ve výpravě a za nejlepší návrh kostýmů. Film byl uveden v kinech 16. května 2013.

Nick Carraway (Tobey Maguire) se přestěhoval do Spojených států do malého domku na Long Islandu. Vedle něj má sídlo tajemný milionář Jaye Gatsbyho (Leonardo DiCaprio). Gatsby každý pořádá večírky, kde je vždy dostatek alkoholu a lidé se oddávají veškerým radovánkám. Sám se jich ale neúčastní. On se jen touží dostat k Daisy Buchananové (Carey Mulligan). Miluje ji již od doby, kdy ještě neměl peníze na rozhazování. Daisy je provdána za Nickova přítele Toma Buchanana (Joel Edgerton). Ona ale není v manželství šťastná. Tomovi přijde pozvánka na Gatsbyho večírek. Spřátelí se a Gasbymu řekne detaily jeho podezřelých obchodů i celou historii jeho života. Gatsby ho požádá o setkání s Daisy. Po jednom večírku, kde dojde ke střetu mezi Gatsbym a Tomem, se stane něco, na co ani jeden z nich už nezapomene.

Zajímavosti

  • Leonardo DiCaprio a Tobey Maguire jsou velmi dobrými přáteli v soukromém životě už od mala.
  • Leonardo DiCaprio jako Jay Gatsby se poprvé objeví ve filmu až po půl hodině.
  • Knižní předloha byla zařazena mezi 100 nejdůležitějších knih 20. století.

Připravte se na přehlídku povrchnosti, plýtvání a opovržení. Velký Gatsby přesně takový je a režisérovi se to dokonale povedlo přenést na filmové plátno. Další film, který bych zařadila do kategorie – buď milujete, nebo nenávidíte. Ve mě zanechal myšlenku, která mi na nějaký čas uvízla v hlavě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze