Google spouští konkurenci pro ChatGPT. Jmenuje se Bard

Google spouští konkurenci pro ChatGPT. Jmenuje se Bard
Fotografie: Google
  • Bard je prozatím dostupný v USA a Velké Británii
  • První zkušenosti ukazují, že funguje jako nový Bing
  • Jeho odpovědi jsou však značně nepřesné
  • Google proto neustále zdůrazňuje, že jde o experiment

Google otevřel omezený přístup k Bardovi, konkurentovi ChatGPT, což je významný krok ve snaze společnosti získat zpět pozice v závodě v zavádění umělé inteligence. Microsoft totiž masivně investoval do OpenAI a jeho konverzační model ChatGPT nasadil jak do svého vyhledávače Bing, tak i do svého kancelářského balíku Office.

Microsoft se tak zbavuje nálepky firmy, která pokulhává v zavádění nových trendů. Google se proto musí hodně snažit, aby získaný náskok srovnal. Jeho Bard bude zpočátku k dispozici vybraným uživatelům v USA a Velké Británii, kteří se mohou zapsat na čekací listinu. Kdy přijdou na řadu další země, není prozatím jasné.

Bard

Stejně jako ChatGPT od OpenAI a chatbot Bing od Microsoftu nabízí Bard uživatelům prázdné textové pole a výzvu k položení otázky na libovolné téma. Vzhledem k dobře zdokumentované tendenci těchto botů vymýšlet si informace však Google zdůrazňuje, že Bard není náhradou jeho vyhledávače, ale spíše „doplňkem vyhledávání“. Je to spíše upovídaný společník, který vám poskytne inspiraci, něco za vás napíše nebo si s ním jen tak můžete povídat o životě.

Bard

Tomu odpovídají i první zkušenosti novinářů, kteří si mohli schopnosti Barda vyzkoušet. Ti z theverge.com si všímají, že okno pro zadání textu doprovází výrazné varování, že „Bard může zobrazovat nepřesné nebo urážlivé informace, které nereprezentují názory společnosti Google.“ V obecných otázkách dokáže AI Googlu radit překvapivě dobře, čím specifičtější ale máte dotaz, tím spíše bude odpověď vymyšlená, tedy zcela nesprávná. I proto Bard s každou odpovědí nabízí tlačítko, které vám umožní si danou problematiku „vygooglit“, což je prozatím jistější a mnohdy i rychlejší řešení.

Bard

Bard je založen na jazykovém modelu LaMDA společnosti Google, který je mnohem schopnější, než naznačuje toto omezené rozhraní. Jak se ale shodují novináři, Bard bude nejspíše uměle výrazně omezený. Google se například všemožně snaží, aby se vyhnul odpovídání na kontroverzní a citlivá témata.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze