HBO

Tajemství nejúspěšnějších společností
HBO
Fotografie: HBO GO
  • Společnost HBO se stala první americkou sítí, která své služby poskytovala prostřednictvím satelitu
  • V České republice vysílání zahájila v pátek 18. listopadu 1994
  • Vedle klasického televizního vysílání nabízí také online službu HBO GO
  • Na streamovací platformě HBO GO si můžeme kdykoliv a kdekoliv pustit ty nejlepší filmy a seriály

V našeho seriálu jsme se už podívali na největší internetovou platformu pro sdílení videí – YouTube. Dnes budeme pokračovat v podobném duchu, povíme si něco o hlavním konkurentovi Netflixu. Společnost HBO, která má pod sebou známou streamovací službu a videotéku HBO GO, zná v dnešní době téměř každý. Spoustu lidí díky těmto službám doma nemá ani klasickou televizi. Bohatě si totiž vystačí s předplatným na obdobných internetových streamovacích platformách.

Přes satelitní televizi až po online svět

Americká prémiová televizní společnost Home Box Office byla založena Charlesem Dolanem v roce 1972 a je součástí mediálního konglomerátu WarnerMedia. Poskytuje 24hodinové placené televizní služby, mezi které patří HBO, HBO2, HBO3, Cinemax, Cinemax2, HBO OD a online videotéka HBO GO, která je obyvatelům České republiky asi nejvíce známá.

HBO

Společnost HBO se v roce 1975 stala první americkou sítí, která své služby poskytovala prostřednictvím satelitu, tím se také stala prvním národním kabelovým kanálem. V roce 1980 představila kanál Cinemax, který byl přímým konkurentem televizní sítě Showtime. Po získání převahy si HBO mohlo dovolit platit nemalé částky nejprestižnějším filmovým studiím za vysílací práva k filmům. Proto začala kvalita poskytovaných služeb stoupat a zájemců bylo čím dál tím víc. Společnost také často financovala filmy výměnou za vysílací práva.

V roce 1991 si druhý kanál zřídilo jak HBO, tak Cinemax. Jmenují se HBO2 a Cinemax2. Tím byly představeny první multiplexové kanály, poté počet kanálů jen rostl. Byly vytvořeny také kanály doplňkové s odlišným tematickým zaměřením. HBO Family vysílal pořady pro děti a na HBO latino se lidé mohli učit španělsky.

HBO2 a Cinemax2

HBO GO

V roce 2010 byla představena služba HBO GO, která poskytuje neomezený přístup k programu HBO na počítači, mobilu, tabletu či televizi s připojením na internet. Na této streamovací platformě najdeme kromě produkce od HBO i výběr těch nejlepších filmů a seriálů s českým dabingem nebo titulky. Pořady jsou dostupné v různém rozlišení, a to v rozmezí 720p až Full HD v závislosti na studiích.

Mezi výhody této streamovací platformy patří, že obsah lze v jedné domácnosti přehrávat až ze dvou zařízení najednou. Chytré telefony s Androidem a iOS a tablety mimo toho podporují funkci dočasného stahování a sledování obsahu offline. Skvělé také je, že člověk nemusí mít předplacené HBO, aby mohl používat HBO GO. Službu si totiž můžeme předplatit buď napřímo online, nebo u některého z partnerských operátorů (v rámci televizního předplatného HBO).

HBO GO

Měsíční předplatné stojí 159 Kč. Všem novým zákazníkům společnost poskytne zkušební dobu v délce 7 dní zdarma.

Co je HBO Max?

HBO Max je streamovací služba dostupná jen pro předplatitele z USA. Zatím. Tato služba totiž dorazí i do České republiky, a to v druhé polovině roku 2021. Bude podporovat formát obrazu Ultra HD, vysoký dynamický rozsah HDR a samozřejmostí je také prostorový zvuk.

Nejznámější seriály z produkce HBO

Hra o trůny – Game Of Thrones

Mezi nejznámější seriály z produkce HBO bezesporu patří Hra o trůny. Jedná se o výpravný fantasy seriál natočený podle bestsellerové románové řady George R. R. Martina. Vypráví příběh o zradě a ušlechtilosti, který se odehrává v mýtickém Západozemí, ve světě temného středověku, kde léta a zimy mohou trvat roky. Těšit se můžeme na boj mezi statečnými rytíři, mocnými čaroději, draky nebo třeba zlovlky.

HBO GO, Hra o trůny

Sex ve městě – Sex and the City

Carrie, Samantha, Miranda a Charlotta jsou úspěšné třicátnice, které do New Yorku přišly hledat lásku a značkové oblečení. Sex ve městě je proto ideálním seriálem pro všechny ženy, které milují módu a randění.

HBO GO, Sex ve městě

Mělas to vědět – The Undoing

Jedním z nových seriálů z produkce HBO je seriál Mělas to vědět. První série o šesti dílech byla vydána teprve v roce 2020 a v hlavních rolích je obsazená Nicole Kidmanová a Hugh Grant. Seriál pojednává o úspěšné terapeutce Grace Fraserové, jejím manželovi a milovaném synkovi. Jejich zdánlivě idylický život znenadání obrátí naruby bezcitná vražda a řetězec strašlivých událostí.

HBO GO, Mělas to vědět
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze