Helikoptéra Ingenuity má za sebou 25. let, přepsala rekord pro vzdálenost i rychlost

Helikoptéra Ingenuity má za sebou 25. let, přepsala rekord pro vzdálenost i rychlost
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Vrtulník minulý týden uletěl 704 metrů s rychlostí 5,5 metrů za sekundu
  • Tímto letem si nepřipsal rekord pouze za dobu letu, která byla jen o několik sekund kratší než u nejdelšího letu v srpnu minulého roku
  • Ingenuity nyní míří do říční delty, kde bude zároveň s roverem Perseverance

Helikoptéra Ingenuity (Vynalézavost) minulý týden provedla svůj 25. let na Marsu. Vrtulník, který váží 1,8 kg, překonal hned dva dosavadní rekordy – v rychlosti i v ulétnuté vzdálenosti. „Mars helikoptéra opět láme rekordy! Ingenuity dokončila svůj 25. a nejambicióznější let. Překonala rekordy ve vzdálenosti a rychlosti, urazila 704 metrů rychlostí 5,5 m/s a letěla 161,3 vteřin,“ uvedla NASA JPL na Twitteru.

Předchozí rekord z července minulého roku v ulétnuté vzdálenosti činil 625 metrů, rychlostní rekord byl 5 m/s, a to hned při několika letech. Co vrtulník nepřekonal, byla délka a výška letu. Nejdelší let byl proveden minulý rok v srpnu a trval 169,5 sekund. Tento 25. let byl pro vrtulník již druhým letem za pět dní.


Ingenuity přistála na dně kráteru Jezero na Marsu v únoru 2021, zároveň s roverem Perseverance. Dle space.com bylo prvotním cílem ukázat, že vzdušný průzkum je i přes řídkou atmosféru na Marsu možný. Nyní provádí průzkum zároveň s Perseverance a míří do starověké říční delty, kde kdysi existovala jezera.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze