Rover objevil na Marsu vzorky bohaté na uhlík. Život se zde však prozatím nepotvrdil

Rover objevil na Marsu vzorky bohaté na uhlík. Život se zde však prozatím nepotvrdil
Fotografie: NASA
  • Vědci po analýze potvrdili, že vzorky hornin obsahují uhlík, který na Zemi mají veškeré živé organismy
  • Vědci přišli se třemi hypotézami, jak se mohl uhlík na Marsu objevit
  • Pro potvrzení života na Marsu je důkazů však stále velmi málo

Rover Curiosity od NASA na povrchu Marsu analyzoval vzorky práškových hornin a vědci potvrdili, že několik odebraných vzorků je bohatých na typ uhlíku, který je na Zemi spojen s biologickými procesy. Toto zjištění však nemusí nutně znamenat, že na Marsu byl v minulosti život. To, co je pro nás základní stavební jednotkou, nemusí platit na jiných planetách „Nacházíme na Marsu věci, které jsou až dráždivě zajímavé, ale opravdu bychom potřebovali více důkazů, abychom mohli říct, že jsme na Marsu identifikovali život,“ řekl Paul Mahaffy, který sloužil jako hlavní zodpovědná osoba chemické laboratoře Sample Analysis at Mars (SAM). Vědci zároveň uvádějí, že nelze porovnávat Zemi s Marsem, jelikož jsou obě planety velmi rozdílné, nemohou tak vycházet z příkladů ze Země. „Musíme otevřít svou mysl a přemýšlet mimo rámec našich zkušeností,“ uvedla Jennifer L. Eigenbrode, která se zúčastnila uhlíkové studie.

NASA uvedla, že vědci přišli s celkem třemi hypotézami. Jedna se odkazuje na život na Zemi a starověké bakterie na povrchu, které tvořily uhlíkový podpis, jelikož vypouštěly metan do atmosféry. Další dvě hypotézy nemají biologické vysvětlení. Jedna poukazuje na to, že by uhlík mohl být výsledkem ultrafialového světla s plynným oxidem uhličitým v marťanské atmosféře. Spojením by pak vznikly molekuly uhlíku, které by se usadily na povrchu. Druhá hypotéza naznačuje, že uhlík vznikl před stovkami miliony let, kdy sluneční soustava procházela molekulárním mrakem bohatým právě na nalezený typ uhlíku.


Uhlík je pro nás velmi důležitý. Je obsažen ve všem živém na Zemi, navíc proudí vzduchem i vodou, proto se vědci zaměřují právě na něj. Curiosity dorazil na Mars v roce 2012 a jde o první rover s nástroji pro studium izotopů uhlíku na povrchu. „Definování uhlíkového cyklu na Marsu je naprosto klíčové pro snahu pochopit, jak do tohoto cyklu život zapadá,“ řekl Andrew Steele, vědec z Carnegie Institution for Science ve Washingtonu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze