Houby z černobylského reaktoru mohou chránit astronauty před radiací

Houby z černobylského reaktoru mohou chránit astronauty před radiací
Fotografie: Space Tango, Inc.
  • Z havárie v Černobylu můžeme konečně profitovat
  • Mikroorganismy díky smrtícím paprskům prosperují

Vesmírné lety jsou samy o sobě nebezpečné a jedním z největších problémů pro lidský organismus je vliv radiace, protože účinky jejího záření mohou být fatální. Jen při jednom zpátečním letu na Mars člověk absorbuje 60 % doporučené celoživotní dávky, proto je tento problém při kosmických operacích tak diskutovaným tématem.

Podle biorxiv.org jedním z možných řešení může pro naše překvapení být plíseň. Konkrétně ta, která pochází z Černobylu. Vědci ze Stanfordovi a Severokarolínské univerzity přišli na to, že houba, která roste v místech černobylské havárie, zvládne zablokovat gama záření v Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a mohla by být upravena tak, aby byla využívána pro vesmírné lety na Měsíc či Mars.

Výše zmíněná houba je speciální v tom, že roste v blízkosti reaktoru a stále se množí v extrémních radiačních podmínkách díky radiosyntéze. V praxi to znamená, že houby přeměňují paprsky na chemickou energii. Po tomto zjištění se vědci z ISS rozhodli houby otestovat proti vesmírnému záření. Tyto mikroorganismy radiaci bez problémů přežily a její účinnost snížily téměř o 2 %.

Výzkum hub z Černobylu

Úspěšný výzkum znamená velký krok dopředu. Stačí, když se malé množství těchto speciálních hub pošle na oběžnou dráhu. Pokud se o ně astronauti budou starat, dají jim živiny a nechají je se množit, vytvoří se z nich radiační štít, díky kterému by tyto mikroorganismy mohly chránit jakoukoliv základnu na Měsíci a Marsu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze