V Číně vyroste největší větrná turbína na světě. Nabídne ohromující výkon

2
V Číně vyroste největší větrná turbína na světě. Nabídne ohromující výkon
Fotografie: MingYang Smart Energy
  • Ročně nová elektrárna vyprodukuje energii ve výši 80 tisíc MWh
  • Větrná turbína půjde ukotvit prakticky kdekoliv na světě

Čínská firma MingYang nedávno představila nejvýkonnější větrnou turbínu světa, která nese označení MySE 16.0-242. O jejích parametrech informuje electrek.co. Jedna lopatka turbíny měří neuvěřitelných 118 metrů. Výkonem předčí i dosud nejvýkonnější 14megawattovou turbínu GE Haliade-X a dle aktuálních propočtů bude schopna energií napájet současně 20 tisíc domácností po dobu 25 let, což je životnost turbíny.

Ročně pak turbína vyprodukuje elektrickou energii ve výši 80 000 MWh a během své životnosti eliminuje 1,6 milionu metrických tun emisí oxidu uhličitého, které by bez ní byly vypuštěny do celosvětového ovzduší. Firma MingYang dále dodává, že její nejnovější větrná turbína bude schopna provozu za pomoci ukotvení na mořském dně, nebo na plovoucí základně. Do provozu se dostane v průběhu roku 2023, tehdy se ale bude jednat o zkušební provoz. Do klasického režimu se má dostat až o rok později.

Diskuze ke článku
Franta Kulisek
Franta Kulisek
200 takovych = 1 temelin ..... hadam, ze postavit JE bude celkove daleko levnejsi a to nemluvim o vhodnosti pouziti a kontinuite dodani. No a to je vetrna elektrarna ..... kolik by bylo potreba solarnich, ktere navic jedou jenom ve dne a za pekneho pocasi.
Jiří Černý
Jiří Černý
A za tmy a v bezvětří co?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze