Hovězí rýže: novinka, která rozděluje svět. Je to revoluce, nebo slepá ulička?

Hovězí rýže: novinka, která rozděluje svět. Je to revoluce, nebo slepá ulička?
Fotografie: unsplash.com
  • Hovězí rýže byla vyvinuta jakožto vidina udržitelnějšího a dostupnějšího zdroje bílkovin
  • Má menší uhlíkovou stopu a je levnější než klasické hovězí maso
  • Aktuálním sporem vědců je fakt, zda-li se může stát plnohodnotnou náhražkou

Výzkumný tým z univerzity v Jižní Koreji představil inovativní potravinu zvanou „hovězí rýže“. Mohla by představovat nový zdroj bílkovin, který je potenciálně udržitelnější a dostupnější ve srovnání s tradičním chovem hovězího dobytka. Proces výroby zahrnoval pokrytí rýžových zrn rybí želatinou a následné zasazení kmenových buněk kosterního svalstva a tuku hovězího masa. Po devíti až jedenácti dnech pěstování v laboratoři vznikla růžově zbarvená rýže obsahující tuk a maso, výsledkem toho byla výživná a chutná potravina, uvádí theguardian.com.

Profesor Jinkee Hong, vedoucí výzkumného projektu věří, že se stane široce dostupným zdrojem bílkovin s menší uhlíkovou stopou než klasické hovězí maso. „Po uvaření si rýže ponechává svůj tradiční vzhled, avšak přináší specifickou směsici vůní, lehce oříškovou a umami chuť,“ uvedl Hong. Vědci z časopisu Matter uvedli, že rýže je převážně tvořena sacharidy s malým podílem bílkovin, tuků, vitamínů a minerálů, přičemž integrací živočišných buněk do rýže se vytváří zcela nový zdroj potravy.

Hybridní rýže obsahuje o 8 % více bílkovin a o 7 % více tuků než ostatní odrůdy. Podle odhadu vědců by mohla přispět k udržitelnější produkci potravin. Během výroby 100 gramů hovězího masa se uvolní téměř 50 kilogramů oxidu uhličitého, zatímco 100 gramů bílkovin z hybridní rýže by uvolnilo méně než 6,27 kilogramů. Předpokládaná cena by se měla pohybovat kolem 2,23 dolarů (což je zhruba 63,50 Kč včetně DPH) za kilogram, ve srovnání s 14,88 dolarů (zhruba 425 Kč včetně DPH) za kilogram klasického hovězího masa.


Kromě zlepšení udržitelnosti a cenové dostupnosti potravin vědci také věří, že by mohla přispět k řešení problémů s nouzovými zásobami potravin v oblastech postižených hladomorem a sloužit jako vhodná výživa pro astronauty a vojáky.

První experimenty probíhaly s buněčnými kulturami svalové a tukové tkáně malého plemene skotu zvaného Hanwoo, pocházejícího z Koreje. Budoucí verze hybridní rýže by mohly obsahovat i jiné druhy masa nebo ryb, aby vyhovovaly různým potřebám. Tým však zkoumá udržitelné zdroje buněk, které by mohly být v laboratoři udržovány bez potřeby vraždění dalších zvířat.

Reakce nezávislých odborníků na tento projekt jsou smíšené. Profesorka Hanna Toumistová, zabývající se udržitelností potravin na univerzitě v Helsinkách, vyjádřila pochybnosti ohledně možného úspěchu hybridní rýže. Konkrétně upozornila na to, že konečný produkt obsahuje pouze 4,8 gramů kultivovaných buněk hovězího masa na 1 kilogram rýže, což znamená, že podíl masa je pouze 0,5 %, zatímco 99,5 % je rýže. „Konečný produkt je v podstatě stále rýže, aby nahradil maso, musel by v něm být obsah bílkovin podstatně vyšší,“ poznamenala. Profesor Neil Ward z anglické univerzity naopak vidí v hybridní rýži potenciál dodávat živočišné bílkoviny s osmkrát nižšími emisemi skleníkových plynů a za šestinásobně nižší cenu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze