Rýže patří v Česku mezi jednu z nejoblíbenějších příloh. Pokud vám ale zbude, může vám při nesprávném skladování způsobit zdravotní potíže. Rýže může obsahovat bakterie Bacillus cereus, které mohou přežít i přes projití varem. Tato bakterie je podle medicalnewstoday.com častou příčinou otravy jídlem z ohřáté nebo uvařené rýže. Projevuje se zejména průjmem a zvracením a u nemocných lidí může způsobit závažné zdravotní komplikace. Správným zacházením s touto potravinou však můžete riziko snížit na minimum.
Uvařit a zchladit
Ať už rýži vaříte ve varných sáčcích, nebo klasicky v hrnci či rýžovaru, je potřeba ji po uvaření buďto ihned zkonzumovat, nebo co nejrychleji zchladit a uschovat v lednici. Pokud ji totiž necháte pomalu chladnout na sporáku, dáte bakteriím možnost začít se množit, a to už po pouhé hodině. Jestliže tedy rýži nesníte všechnu, můžete ji dát zchladit do mrazáku, nebo do lednice, pokud je rozdělena v mělkých nádobách, aby rychle zchladla. Rýži pak neuchovávejte v lednici déle jak 4 dny.
Ohřívání
Při ohřívání v mikrovlnné troubě, je potřeba dosáhnout podle theguardian.com teploty alespoň 73 °C a již jednou ohřátou rýži znovu neohřívejte. Pokud chcete dosáhnout rovnoměrného ohřátí, rýži rozprostřete po celém talíři v nižší vrstvě a případně můžete přidat 1 až 2 polévkové lžíce vody – tím dosáhnete toho, že se rýže znovu propaří. Stejně tak můžete ohřát rýži v hrnci nad párou. Přikryjte ji poklicí, aby se znovu propařila. V případě, že jste ji správně po uvaření zchladili, je bezpečné ji jíst i studenou.
While rice is one of the most commonly consumed foods in the world, many people don't know the proper way to cool, store and reheat leftover rice in order to avoid foodborne illness. https://t.co/ilrlTTObDa
— EatingWell Magazine (@EatingWell) August 23, 2023
Příznaky otravy jídlem
Jestliže se stane, že se bakterie v rýži rozmnoží, můžete začít pociťovat příznaky otravy jídlem. V tomto případě jde však o den, maximálně dva. Otrava jídlem zahrnuje zejména průjem, zvracení, bolesti břicha, horečku a zimnici. Pokud ale budete rýži uchovávat správným způsobem, zabráníte množení bakterií a její konzumace bude i při opakovaném ohřívání bezpečná.