Jíte rýži druhý den po uvaření? Může způsobit i otravu jídlem

Jíte rýži druhý den po uvaření? Může způsobit i otravu jídlem
Fotografie: unsplash.com
  • V rýži se nacházejí bakterie Bacillus cereus, které mohou přežít i po uvaření
  • Je proto potřeba ji konzumovat ihned po uvaření, nebo ji co nejrychleji zchladit
  • Pokud se rýže nechá vychladnout při pokojové teplotě, může dojít k namnožení bakterií a otravě jídlem

Rýže patří v Česku mezi jednu z nejoblíbenějších příloh. Pokud vám ale zbude, může vám při nesprávném skladování způsobit zdravotní potíže. Rýže může obsahovat bakterie Bacillus cereus, které mohou přežít i přes projití varem. Tato bakterie je podle medicalnewstoday.com častou příčinou otravy jídlem z ohřáté nebo uvařené rýže. Projevuje se zejména průjmem a zvracením a u nemocných lidí může způsobit závažné zdravotní komplikace. Správným zacházením s touto potravinou však můžete riziko snížit na minimum.

Uvařit a zchladit

Ať už rýži vaříte ve varných sáčcích, nebo klasicky v hrnci či rýžovaru, je potřeba ji po uvaření buďto ihned zkonzumovat, nebo co nejrychleji zchladit a uschovat v lednici. Pokud ji totiž necháte pomalu chladnout na sporáku, dáte bakteriím možnost začít se množit, a to už po pouhé hodině. Jestliže tedy rýži nesníte všechnu, můžete ji dát zchladit do mrazáku, nebo do lednice, pokud je rozdělena v mělkých nádobách, aby rychle zchladla. Rýži pak neuchovávejte v lednici déle jak 4 dny.

Ohřívání

Při ohřívání v mikrovlnné troubě, je potřeba dosáhnout podle theguardian.com teploty alespoň 73 °C a již jednou ohřátou rýži znovu neohřívejte. Pokud chcete dosáhnout rovnoměrného ohřátí, rýži rozprostřete po celém talíři v nižší vrstvě a případně můžete přidat 1 až 2 polévkové lžíce vody – tím dosáhnete toho, že se rýže znovu propaří. Stejně tak můžete ohřát rýži v hrnci nad párou. Přikryjte ji poklicí, aby se znovu propařila. V případě, že jste ji správně po uvaření zchladili, je bezpečné ji jíst i studenou.


Příznaky otravy jídlem

Jestliže se stane, že se bakterie v rýži rozmnoží, můžete začít pociťovat příznaky otravy jídlem. V tomto případě jde však o den, maximálně dva. Otrava jídlem zahrnuje zejména průjem, zvracení, bolesti břicha, horečku a zimnici. Pokud ale budete rýži uchovávat správným způsobem, zabráníte množení bakterií a její konzumace bude i při opakovaném ohřívání bezpečná.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze