Hrajete fair play?

To nejlepší z HBO Max
Hrajete fair play?
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Minulý týden jsme se podívali na jeden z nejzajímavějších hororů posledních let
  • Dnes se podíváme do života sportovců

V pátek začíná Mistrovství světa v ledním hokeji, tak nás napadlo, že bychom se dnes mohli podívat na nabídku filmů se sportovní tématikou. Není jich sice mnoho, ale i tak si na HBO Max určitě vyberete.

Zrození šampióna (The Blind Side)

Biografické drama, které natočil a napsal na motivy knihy The Blind Side: Evolution of a Game autora Michaela Lewise režisér a scénárista John Lee Hancock. V hlavních rolích se představila Sandra Bullock, Quinton Aaron, Tim McGraw, Jae Head, Hathy Bates a Lily Collins. Snímek sklidil pozitivní ohlasy od kritiků i diváků. Byl nominován na Oscara za nejlepší film. Sandra Bullock za roli získala Oscara, Zlatý glóbus a několik dalších cen. Premiéra proběhla 20. listopadu 2009.

Film sleduje životní příběh Michaela Ohera (Quinton Aaron), který byl jako malý odebrán své drogově závislé matce. Několikrát byl umístěn do náhradní rodiny, ale pokaždé utekl. Díky svým předpokladům pro americký fotbal byl přijat na křesťanskou školu Wingate. Jeho výsledky ale nebyly dostačující pro to, aby mohl fotbal hrát. Ve škole se skamarádí s malým klukem jménem SJ (Jae Head). Na Díkuvzdání po školní hře odjíždí SJ domů s rodiči. Jeho matka Leigh Anne Tuohy (Sandra Bullock) si všimne Michaela, jak jde sám po silnici v dešti. Dozví se, že je to spolužák její dcery Collins (Lily Collins). Rozhodne se mu nabídnout místo na přespání v jejich domě.

Jedna noc se nakonec promění v novou rodinu. Všichni se mu snaží pomoci zapadnout do nového života. Začne za ním docházet učitelka, která mu pomáhá vylepšit si známky ve škole. Malý SJ s ním trénuje fotbal. O jeho fotbalovém talentu se dozvídají i velká mužstva, která začnou mít o Michaela zájem. Díky jeho nové rodině je konečně šťastný a netrápí se zážitky z minulosti.

Zajímavosti

  • Quinton Aaron se při přípravě na roli účastnil skutečných fotbalových tréninků.
  • Sandra Bullock nabídku na roli nejdříve odmítla byla nabídnuta Julii Roberts. Bullock si své rozhodnutí ale nakonec rozmyslela.

Velmi dojemný, ale krásný příběh. Sandra Bullock si Oscara vážně zasloužila. Nikdo by neřekl, že bude schopná takové role po všech těch povedených či nepovedených komediích, které natočila.

Smečka

Česko-lotyšsko-slovenský film, který natočil režisér Tomáš Polenský. Společně s Irenou Kocí se podílel i na scénáři. V hlavních rolích hrají Tomáš Dalecký, Tomáš Mrvík, Michal Dluhoš, Anastázie Chocholatá, Denisa Biskupová a Jiří Vyorálek. Slavnostní předpremiéra se konala v rámci soutěže 60. Zlín Film Festival v září roku 2020. Premiéra v kinech pak proběhla 8. listopadu 2020. O týden později se kvůli pandemii koronaviru uzavřela kina, takže Smečka byla k vidění na velkém plátně pouhé čtyři dny.

David (Tomáš Dalecký) je 16letý hokejista, který musí nastoupit do nového hokejového týmu Vlci. Chce udělat vše, aby byl nejlepší a zapadl. Ale kluci v tomto věku nejsou zrovna přátelští k nováčkům a David v týmu zažívá muka. Kluci ho nesnáší o to víc, protože jeho otec je trenér. Navíc má cukrovku a neustále se musí hlídat, aby nedostal záchvat. Jeho spoluhráči nenechají na pokoji ani jeho přítelkyni. Snaží se ho ztrapnit, aby se s ním rozešla. Šikana se z hokejové kabiny přesune i na internet a do školy. Podaří se Davidovi získat si své místo v týmu a ukončit každodenní teror od svých spoluhráčů, nebo bude muset tým nakonec opustit?

Zajímavosti

  • Ne všichni mladí hokejisté jsou herci. Většinu z nich hrají skuteční hokejisté z hokejového klubu ve Zlíně. Herci a sportovci si navzájem při natáčení pomáhali se sportem a herectvím.
  • Tvůrci našli toho správného herce do hlavní role až měsíc před začátkem natáčení.
  • Tomáš Dalecký neměl s touto rolí žádný problém. Hokej hrál už jako malý kluk.

Snímek, který nás zavede do reality dnešní doby. Co se může dít mezi dospívajícími dětmi v Česku a rodiče o tom vůbec nemusí vědět. Šikana je hrozná věc. Můžete si myslet, že se vás toto téma netýká a film není dobrý. Je to ale právě naopak, alespoň jednou v životě se vás probírané téma dotkne a díky filmu se můžete alespoň na okamžik vcítit do pozice zúčastněných.

Space Jam: Nový začátek (Space Jam: A New Legacy)

Částečně animovanou komedii natočil režisér Malcolm D. Lee. Na scénáři pracovali Juel Taylor, Tony Rettenmaier, Terence Nance a Keenan Coogler. Jedná se o volné pokračování snímku Space Jam z roku 1996. Hlavní roli ztvárnil basketbalista LeBron James. Snímek byl 16. července 2021 současně uveden v kinech a na HBO Max.

Šampión NBA LeBron James si nerozumí se svým synem. Dělá všechno proto, aby se to změnilo. Ale marně. Mezitím v ateliérech filmového studia Warner Bros. v Serverversu hledá Al-G Rhythm (Don Cheadle) ideálního partnera. Shodou okolností si vybere právě LeBrona Jamese. LeBron ale spolupráci odmítne a Al-G ho uvězní kyberprostoru i s jeho synem. Aby se mohli vrátit zpět do svého života, musí porazit jeho basketbalový tým. Společně s ním se proti digitálním hráčům postaví neposedná partička Looney Tunes.

Zajímavosti

  • Zahrát si v pokračování Space Jam bylo LeBronovo přání několik let před oznámením natáčení pokračování.
  • Studio ILM, které pracovalo na vizuálních efektech, vytvářelo i efekty pro Star Wars nebo Jurský park.
  • Tvůrci měli v plánu natočit pokračování už po dokončení původního filmu z roku 1996, ve kterém hrál Michael Jordan. Ten ale odmítl.

Původní Space Jam byl filmem mého dětství. Na pokračování jsem se hodně těšila. Po zhlédnutí musím říct, že film mohl být kratší. Některé scény jsou zbytečně dlouhé. Rozhodně pobaví mnoho odkazů na jiné filmy Warner Bros., které jsou tímto snímkem protkány. Nejlepší ale opět jsou moje oblíbené postavičky z Looney Tunes.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze