Dalekohled zachytil Dimorphos po dopadu sondy DART. Svítí jako kometa

Dalekohled zachytil Dimorphos po dopadu sondy DART. Svítí jako kometa
Fotografie: NOIRLab
  • Po nárazu kosmické lodi se od Dimorphosu odlomily kusy kamení a prachu
  • Tento materiál po zahřátí vytvořil zářící ohon
  • Vědci se pokusí zjistit, jaké množství materiálu bylo z asteroidu uvolněno

Kosmická loď Double Asteroid Redirection Test (DART) od NASA úspěšně narazila minulý týden do asteroidu Dimorphos, který je nyní sledován několika pozemskými teleskopy, aby vědci zjistili, zda se nárazem podařilo změnit jeho oběžnou dráhu kolem asteroidu Didymos. Náraz způsobil, že se od Dimorphosu odlomily kusy kamení a prachu, a to mělo za následek, že se za asteroidem vytvořil zářící ohon, stejně jako je tomu u komet.

Fotografie žhnoucího ocasu za Dimorphosem, který je přes 10 000 kilometrů dlouhý, byla pořízena astronomy pomocí 4,1metrového dalekohledu Suthern Astrophysical Research (SOAR) v Chile. „Je úžasné, jak jasně jsme byli schopni zachytit strukturu a rozsah následků v dalších dnech po dopadu,“ řekl Teddy Kareta, jeden z astronomů.


Pozorování vyvrženého materiálu by mohlo vědcům pomoci v určování, z čeho se povrch Dimorphosu skládá. NOIRLab se pokusí odhalit, kolik materiálu a jakou rychlostí bylo po srážce vyvrženo a o jak velké kusy se jednalo. Materiál se oddělil ihned po srážce, ale začal svítit jako ohon komety až po zahřátí od Slunce. „Nyní začíná další fáze práce týmu DART – analyzuje data z pozorování svého týmu i dalších pozorovatelů z celého světa, kteří se podíleli na studiu této vzrušující události,“ řekl Matthew Knight, astronom, jenž se podílel na pořízení snímku.


Pozemní observatoře nejsou jediné, které asteroid pozorují. Hubbleův dalekohled i teleskop Jamese Webba se na srážku také zaměřily. Oba teleskopy pořídily několik snímků, které jej zachycují před i po srážce. Vesmírné teleskopy tak pomohou vědcům získat další informace o povrchu asteroidu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze