Vesmírný dalekohled pro lov asteroidů NASA plánuje na rok 2028

Vesmírný dalekohled pro lov asteroidů NASA plánuje na rok 2028
Fotografie: NASA/JPL
  • Dalekohled bude umístěn v Lagrangeově bodu asi 1,5 milionu kilometrů od Země
  • Bude schopný detekovat nejméně 90 % všech potencionálně nebezpečných asteroidů
  • Asteroid o velikosti 140 metrů již představuje pro Zemi riziko

NASA neustále pozoruje asteroidy i komety, které by mohly potencionálně ohrozit Zemi a pro ještě větší planetární obranu nyní pracuje na vesmírném dalekohledu Near-Earth Object Surveyor (NEO Surveyor). Jeho jediným přístrojem bude dalekohled o průměru 50 centimetrů, který bude pracovat ve dvou infračervených vlnových délkách snímajících teplo. Bude tak schopen najít asteroidy, které jsou doposud špatně viditelné.

Nedávno se tato mise posunula dopředu, jelikož představitelé agentury dokončili důležitou programovou kontrolu, která je známá pod názvem Key Decision Point C. NASA se tak zavázala, že start proběhne nejpozději v červnu 2028. Dle původního plánu měl být dalekohled vypuštěn v roce 2026, ale kvůli rozpočtu byl projekt odložen o dva roky.


Teleskop je navržený tak, aby byl schopný odhalit nejméně 90 % potencionálně nebezpečných asteroidů a komet v okruhu 48 milionů kilometrů od oběžné dráhy Země. Pokud je objekt ve vesmíru vetší jak 140 metrů, je již dostatečně velký na to, aby způsobil na Zemi škody. Pokud by asteroid přesáhl šířku 1 kilometru, mohl by při dopadu již ohrozit lidskou existenci. Takové asteroidy jsou však extrémně vzácné a většina z nich byla detekována a v blízké budoucnosti nás žádná taková srážka nečeká. Dalekohled bude umístěný v Lagrangeově bodu, který se nachází 1,5 milionu kilometru od Země.

Nejvíce asteroidů je mezi Marsem a Jupiterem


Současný známý počet asteroidů je dle NASA 1 113 527. Většina asteroidů má nepravidelný tvar, jsou na nich krátery a při obíhání kolem Slunce se nevyzpytatelně otáčejí. Jedná se o pozůstatky z raného vývoje naší Sluneční soustavy. Jejich složení může být různé – od jílu přes kámen až po kov. Některé mají svůj měsíc případně i dva. Většina asteroidů se nachází v hlavním pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Odhaduje se, že v tomto místě je téměř dva miliony asteroidů větších jak 1 kilometr a další miliony menších.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze