Hubbleův teleskop pozoruje trpasličí galaxii

Hubbleův teleskop pozoruje trpasličí galaxii
Fotografie: NASA, ESA
  • Galaxie se nachází asi 20 milionů světelných let od Země
  • Její složení je velmi chudé na kovy, čímž se však vyznačují rané galaxie
  • Zaměří se na ni i teleskop Jamese Webba, který přinese více odpovědí

Astronomové se zaměřili na malou galaxii o průměru pouhých 1 200 světelných let. Dříve ji nemohli vidět, jelikož se „schovávala“ za rychle se pohybují hvězdou a nebyla kvůli jejímu záření vidět. Galaxie HIPASS J 1131-31 tak dostala přezdívku Peekaboo, což se dá přeložit jako hra na schovávanou. Galaxie se nachází asi 20 milionů světelných let od Země v souhvězdí Hydry a objevena byla jak pomocí Hubbleova vesmírného dalekohledu, tak pomocí pozemních dalekohledů.

Odhalení galaxie Peekaboo je jako objevování přímého okna do minulosti, které nám umožňuje studovat její extrémní prostředí a hvězdy na úrovni detailů, které jsou ve vzdáleném raném vesmíru nedostupné,“ řekl spoluautor studie astronom Gagandeep Anand. Galaxie je velmi chudá na kovy, což jsou v astronomii všechny prvky, které jsou těžší než vodík a helium. Tyto dva prvky tvořily téměř celý raný vesmír a až později přišly těžší prvky, které utvořily hvězdy. Později se pak začaly tvořit prvky, které jsou pro nás dnes základními kameny života, jako je uhlík, železo, vápník a kyslík.


Další průzkum této galaxie zjistí více


Peekaboo na sebe upoutala pozornost právě proto, že je chudá na kovy stejně jako galaxie z raného vesmíru, ale nachází se více jak o polovinu blíže, než doposud vědci mysleli. „Nejprve jsme si neuvědomovali, jak zvláštní tato malá galaxie je. Nyní s kombinovanými daty z Hubbleova vesmírného dalekohledu, Jihoafrického velkého dalekohledu (SALT) a dalších víme, že Peekaboo je jednou z galaxií, která je nejchudší na kovy, jaké byly kdy objeveny,“ řekl astronom Bärbel Koribalski.

Hubbleův dalekohled dokázal v galaxii najít asi 60 hvězd, které jsou nejspíše jen několik miliard let staré, někdy dokonce i mladší. Složení těchto hvězd tak naznačuje, že se jedná o jednu z nejmladších galaxií, která má zároveň velmi chudé chemické složení. Studování této galaxie však není dle NASA u konce – výzkumný tým chce k dalšímu pozorování použít teleskop Jamese Webba, který dokáže zjistit více o chemickém složení této galaxie i jejích hvězd.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze