Saturn a jeho prstence – vše co o nich potřebujete vědět

Saturn a jeho prstence – vše co o nich potřebujete vědět
Fotografie: pixabay.com
  • Saturn je plynným obrem v naší Sluneční soustavě
  • Jeho atmosféra je tvořena převážně z vodíku a povrch dosahuje průměrné teploty -140 °C
  • Prstence mají průměr asi 280 000 km a jsou složeny z hornin, ledu a prachu

Saturn je naší šestou planetou ve Sluneční soustavě a zároveň druhou největší po Jupiteru. Ačkoliv se nachází v obrovské vzdálenosti od Země, můžete jej vidět na obloze pouhým okem a jeho prstence lze pozorovat dalekohledem. Prstence mají i ostatní plynní obři jako Jupiter, Uran a Neptun – nejsou však tak viditelné jako ty Saturnovi.

Pokud by bylo možné Saturn hodit do vody – vznášel by se na hladině.

Saturn nemá pevný povrch, je tvořen pouze z husté atmosféry, která obsahuje převážně vodík. Ten tvoří více jak 90 % objemu planety. I když je to plynný obr, jeho hustota je menší než voda, a to znamená, že pokud by bylo možné Saturn vzít a hodit do vody – vznášel by se na hladině. Horní vrstva atmosféry má asi -140 °C a než planeta oběhne kolem Slunce, trvá jí to více jak 29 pozemských let. Kolem Saturnu obíhá celkem 83 objevených měsíců, přičemž největším je Titan. Některé měsíce obíhají i mezi jeho prstenci.

Saturnovi prstence


První, kdo uviděl Saturnovi prstence, byl v roce 1610 Galileo Galilei, v té době si ale nemyslel, že by se jednalo o prstenec. Ten potvrdil až holandský astronom Christiaan Huygens v roce 1659. Postupem času, jak vznikaly lepší dalekohledy, se zjistilo, že se nejedná jen o jeden prstenec, ale o vetší počet prstenců, které jsou složené z miliard částic ledu, prachu a hornin. Částice, které mohou být velikosti zrna až po velikost domu, jsou pozůstatky komet, asteroidů, ale i měsíců, které Saturn svou gravitací k sobě přitáhl a rozdrtil je. Saturnovy prstence se tak podle space.com neustále mění.

Velkou zásluhu na poznatcích o prstencích Saturnu i jeho měsících měla nepochybně sonda Cassini, která k němu odstartovala v roce 1997 a misi ukončila až v roce 2017, kdy byla záměrně navedena do atmosféry Saturnu, kde došlo ke zničení.


Saturnovy prstence jsou pojmenovány dle abecedy podle toho, kdy byly objeveny. Pokud budeme postupovat směrem od planety ven, jsou poskládány v pořadí D, C, B, A, F, G a E. Jednotlivé prstence jsou od sebe odděleny mezerami. Nejjasnější a nejširší je prstenec B, který je od prstence A oddělen takzvaným Cassiniho dělením, což je nejširší mezera mezi prstenci o šířce 4 500 km. Samotný prstenec B má šířku asi 30 000 km a všechny prstence pak mají průměr přes 280 000 km.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze