Pátý letový test rakety Starship je naplánován už na neděli

Pátý letový test rakety Starship je naplánován už na neděli
Fotografie: SpaceX
  • Start je naplánován na 14:00 SELČ, ale čeká se na povolení od FAA
  • SpaceX se pokusí zachytit Super Heavy pomocí ramen na odpalovací rampě
  • Starship byla vybavena novým typem tepelného štítu

SpaceX má na odpalovací rampě v kosmodromu Starbase nachystanou ne jeden, ale rovnou dva prototypy rakety Starship. Na pátý letový test je raketa již nějakou dobu připravena, start však opět zdržuje Federální úřad pro letectví (FAA), který stále neudělil povolení ke startu a bez toho SpaceX nemůže letový test podniknout. Ačkoliv není předchozí let vyšetřován jako nehoda, řeší se enviromentální dopad startu na okolní prostředí.

SpaceX na svých stránkách uvedla, že pátý let je naplánován na 13. října, ačkoliv stále čeká na povolení od regulačních orgánů. Start je naplánován na 14:00 středoevropského času a živé vysílání začne o 30 minut dříve. Společnost ale také uvedla, že se čas může ještě změnit. „Pátý letový test rakety Starship bude mít za cíl učinit další krok k plné a rychlé opětovné použitelnosti. Primárními cíli bude pokus o vůbec první návrat na místo startu a zachycení posilovače Super Heavy,“ uvedla SpaceX k popisu mise.

Super Heavy v předchozím letu dopadl do oceánu, tentokrát by se ale nosná raketa měla vrátit zpět na odpalovací rampu a být zachycena rameny, která byla postavena speciálně pro tuto raketu. Horní stupeň Starship by měl znovu otestovat průlet atmosférou a přistání do oceánu. Předchozí let sice ukázal, že raketa je schopna odolat vysokým teplotám, došlo ale k velkému poškození.


O zachycení Super Heavy se SpaceX pokusí poprvé a předtím musela být splněna kritéria pro raketu i odpalovací rampu. Pokud by jakékoliv příkazy před přistáním nebyly jasné, raketa změní trajektorii a přistane do oceánu. Horní stupeň Starship poletí podobnou dráhu jako při předchozím letu a dopadnout by měl do Indického oceánu. Společnost strávila více než 12 000 hodin výměnou tepelného štítu. Po celém horním stupni byly vyměněny dlaždice, které představovaly tepelnou ochranu, za novější typ a předpokládá se, že tentokrát k poškození lodi již nedojde.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze