Hurikány jsou stále silnější, vědci pro ně navrhují novou šestou kategorii

Hurikány jsou stále silnější, vědci pro ně navrhují novou šestou kategorii
Fotografie: pixabay.com
  • Saffir-Simpsonova stupnice hurikánových větrů má pět kategorií, přičemž poslední je otevřená
  • Podle vědců je potřeba přidat šestý stupeň, kam budou spadat hurikány s rychlostí větru 309 km/h a více
  • Za posledních devět let by do této kategorie spadalo pět hurikánů

Naše planeta se neustále otepluje a tím dochází i k intenzivnějším přírodním katastrofám. Mezi ně patří i hurikány, které nabírají na síle kvůli oteplování vzduchu i oceánů. Aktuálně existuje pět kategorií Saffir-Simpsonovy stupnice hurikánových větrů, přičemž poslední je otevřená a spadají do ní veškeré hurikány, které mají rychlost větru 253 km/h a více. Vědci nyní ve výzkumném článku navrhli, aby byla přidána nová kategorie 6, kam budou spadat hurikány s trvalou rychlostí větru 309 km/h a více.

Ačkoliv počet hurikánů je pořád přibližně stejný, jejich síla neustále roste. I hurikány kategorie 5 jsou ničivé, příkladem je toho podle earthsky.org hurikán Katrina a Maria. Takzvané megahurikány však začínají být častější a podle vědců by tak pro ně měla existovat stupnice. „Naším hlavním cílem je zvýšit povědomí o tom, že změna klimatu ovlivňuje nejintenzivnější bouře,“ uvedl podle theguardian.com hlavní autor článku Michael Wehner.

Analýza historických dat hurikánů od roku 1980 až do roku 2021 našla pět hurikánů, které by spadaly do kategorie 6. Všechny se přitom odehrály v posledních devíti letech. Podle Wehnera je stupnice nedokonalým měřítkem nebezpečí a přidání šesté kategorie by podle něj zvýraznilo rizika, která hurikán o takových rozměrech přinese.


Pokud k rozšíření kategorií dojde, nebude to poprvé, co se na základě globálního oteplování změní tabulky. V Austrálii už například Úřad pro meteorologii přidal do počasí fialovou barvu, která označuje oblasti s vysokými teplotami. V Americe pak přidaly další tři kategorie výstrah, které ukazují tepelný stres, kterému jsou vystaveny korálové útesy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze