ESA spustila satelit detekující blesky nad Evropou a Afrikou

ESA spustila satelit detekující blesky nad Evropou a Afrikou
Fotografie: unsplash.com
  • Satelit Meteosat-12 s pomocí přístroje Lightning Imager dokáže zachytit až 1 000 snímků za sekundu
  • Kromě přesnějších předpovědí extrémního počasí, bude užitkem také pro leteckou dopravu
  • Konstelace bude později složena z šesti meteorologických satelitů

Minulý rok v prosinci byl z Francouzské Guyany na raketě Ariane 5 vypuštěn Meteosat třetí generace, který je schopný detekovat blesky nad celou Evropou a Afrikou. ESA společně s Evropskou organizací pro využívání meteorologických satelitů (Eumetsat) zveřejnila první snímky z družice Meteosat-12, pomocí přístroje Lightning Imager, který umí ze vzdálenosti 36 000 km nad Zemí, nepřetržitě detekovat blesky v zemské atmosféře. Podle ESA má přístroj čtyři kamery, přičemž každá dokáže zachytit až 1 000 snímků za sekundu.

Data z Lightning Imager poskytnou meteorologům lepší předpovědi při silných bouřích, zvláště pak nad oceány, kde je těžší blesky zaznamenat. „Animace ukazují schopnost přístroje přesně a efektivně detekovat bleskovou aktivitu v celé oblasti zorného pole kamer, které pokrývá 84 % zemského disku,“ uvedla ředitelka programu pro pozorování Země ESA Simonetta Cheli.

Detekce blesků a jejich následná analýza poskytne data pro krátkodobé předpovědi počasí. Přístroj bude také přínosem pro leteckou dopravu, jelikož blesky mohou představovat riziko pro palubní přístroje, které se v letadlech nacházejí. „Silným bouřím často předcházejí náhlé změny v aktivitě blesků. Pozorováním těchto změn v aktivitě poskytnou data Lightning Imager meteorologům další důvěru v jejich předpovědi silných bouří,“ uvedl generální ředitel Eumesat Phil Evans.


Novou generaci Meteosat bude tvořit celkem šest meteorologických satelitů, které pomohou včas odhalit extrémní počasí a tím zajistit lidem možnost připravit se na případné záplavy, kroupy a tornáda. Satelity by měly pracovat následujících 20 let. „Ve světě, kde změna klimatu zvyšuje intenzitu nepříznivých povětrnostních jevů, budou nástroje jako Lightning Imager stále důležitější,“ uvedl podle space.com Evans na brífinku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze