Dnes je Den Země. Má upozornit na nutnost chránit přírodní zdroje

Dnes je Den Země. Má upozornit na nutnost chránit přírodní zdroje
Fotografie: pixabay.com
  • Den Země se poprvé slavil v roce 1970 v Americe
  • Tento rok je zaměřený na plasty a nutnost omezit jejich výrobu
  • Do roku 2040 je potřeba snížit veškerou výrobu plastů o 60 %

22. duben se celosvětově slaví Den Země. V tento den si tak máme připomínat to, co nám naše planeta umožňuje, dává a naopak jak můžeme společně zmírnit změny klimatu a všeobecně zlepšit životní prostředí. Tento rok je podle earthday.org zaměřen na plasty a cílem je do roku 2040 snížit výrobu všech plastů o 60 %. Plasty jsou totiž všude okolo nás a mikroplasty už byly potvrzeny i ve vodě a lidském organismu. Očistit tedy planetu od plastů bude mít i velký význam pro lidstvo.

Prvním významným krokem je do roku 2030 přestat vyrábět jednorázové plasty a začít je nahrazovat jinými materiály, které budou pro přírodu šetrnější. Jen v loňském roce bylo po celém světě vyrobeno 500 miliard plastových tašek. To znamená, že se jich vyrobí milion za minutu a většina z nich po jednom použití skončí v koši. I když dojde k jejich rozložení, zůstanou ve formě mikroplastů a dostávají se do půdy, vody, zvířat i lidí.

Samotná výroba plastů vyžaduje obrovské množství vody. Podle earthday.org výroba plastové láhve spotřebuje šestkrát více vody, než je objem samotné lahve. A podobný problém je i v oděvním průmyslu, kde takzvaná rychlá móda znečišťuje planetu, jelikož je více jak polovina oděvů vyráběna z recyklovaného plastu.


Jak vznikl Den Země?

Podle National Geographic se první Den Země konal v roce 1970 v Americe, kde se ho zúčastnilo na 20 milionů lidí. Předcházel tomu ekologický aktivismus, který se v USA rozmohl během 60. let minulého století a následně se jím inspiroval senátor Gaylord Nelson, aby vytvořil jednotné ekologické hnutí. S pomocí Denise Hayese, který studoval na Harvardu, tak v roce 1970 začal obyvatele vzdělávat o tom, jak je důležitá ochrana životního prostředí. Postupně se pak začaly přidávat další státy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze