Jak vzniká duha?

Jak vzniká duha?
Fotografie: unsplash.com
  • Když sluneční světlo dopadá na kapky vody v úhlu 42 stupňů, začne se světlo lámat
  • Duha je vlastně kruh, ale vidíme jen polovinu kvůli obzoru
  • Barvy duhy jsou vždy stejné, a to červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, indigo a fialová

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak se stane, že na obloze vidíte duhu? Abychom ji mohli pozorovat, stačí k tomu jen sluneční svit, déšť a správný úhel pohledu. Jedná se o optickou iluzi, jelikož duha není na pevném místě na obloze. A to jak ji vidíme navíc ovlivňuje i to, kde stojíme a odkud svítí slunce.

Kdy ji můžeme vidět?

Podle National Geographic duhu můžete zahlédnout ve chvíli, kdy sluneční světlo dopadá na dešťové kapky v úhlu 42 stupňů. Kromě klasické duhy, která vzniká za deště, ji můžete vidět také u vodopádů, sprchy či kolem mlhy. Barvy, které vidíme, vznikají díky lomu a odrazu světla. Jak světlo proniká do kapek vody, láme se. Následně se odrazí na druhé straně kapky a když ji opustí, znovu se láme pod více úhly. Pokud bychom se na duhu dívali z letadla, viděli bychom celý kruh. Na zemi ale vidíme pouze polokruh, protože nám duha končí nad obzorem.

Jaké má barvy?

Barvy duhy jsou vždy stejné a ve stejném pořadí – červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, indigo a fialová. Pokud tyto barvy smícháme dohromady, vidíme je jako bílé světlo, tedy to sluneční. Když však světlo dopadne na kapku vody, začne se lámat v jednotlivých kapkách pod jiným úhlem a ty pak vystupují pod jednotlivými barvami. Na obloze můžete vidět nad hlavní duhou ještě další, slabší. Ta vznikne, pokud se světlo v kapce odrazí dvakrát.


První, kdo popsal vznik duhy, byl podle newinterestingfacts.com Isaac Newton. Země je také jedinou planetou v naší Sluneční soustavě, která dokáže duhu vytvořit. Je to proto, že jen u nás jsou pro to vhodné podmínky, tedy déšť a přímé sluneční světlo. Jediné místo, kde je podle vědců možné, aby vznikla duha, je Saturnům měsíc Titan, který má pro vznik dostatečně vlhké prostředí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze