Vědci našli formující se planetární systém v Mléčné dráze

Vědci našli formující se planetární systém v Mléčné dráze
Fotografie: NASA
  • Hvězda TOI-1336 je vzdálena od Země 270 světelných let
  • Kolem ní obíhá šest exoplanet, které mají oběžné dráhy blíže než Merkur
  • Jedná se o velmi mladý planetární systém a astonomové tak mohou sledovat, jak se planety vyvíjí

Naše Sluneční soustava je jedinečná tím, že je to jediný planetární sytém, o kterém víme, že v něm vznikl život. Vědci se již desítky let snaží najít život i v jiných místech ve vesmíru, zatím ale neúspěšně. Některé systémy jsou alespoň vzdáleně podobné našemu, a tak mohou přinést pochopení toho, jak vznikala naše Sluneční soustava. O to se právě snaží astronomové z Kalifornské univerzity, kteří studují jinou sluneční soustavu v Mléčné dráze. Ta je ale na rozdíl od té naší teprve v počátcích.

Nalezené exoplanety obíhají kolem trpasličí hvězdy TOI-1136, která je od nás vzdálená asi 270 světelných let. První pozorování provedli astronomové již v roce 2019 za pomoci Transiting Exoplanet Survey Satellite, kdy byly odhadnuty hmotnosti celkem šesti potvrzených exoplanet. Nyní tým použil pro měření teleskop Automated Planet Finder a spektrometr Echelle s vysokým rozlišením. Pro přesné informace pak vytvořili počítačové modely, pomocí kterých mohli následně určit jejich planetární hmotnost s velkou přesností.

Vyžadovalo to spoustu pokusů a omylů, ale po vývoji jednoho z nejkomplikovanějších modelů planetárních systémů, jsme byli s našimi výsledky opravdu spokojeni,uvedl hlavní autor studie Cores Beard. Hvězda TOI-1136 je z vesmírného hlediska velmi mladá, její stáří se odhaduje na pouhých 700 milionů let. I z toho důvodu je pro vědce velmi zajímavá na pozorování – mohou totiž sledovat, jak se celý systém postupně vyvíjí.


TOI-1136 jsme považovali za vysoce výhodnou z hlediska výzkumu, protože když má systém více exoplanet, můžeme kontrolovat účinky evoluce planet, které závisí na hostitelské hvězdě, a to nám pomáhá soustředit se na jednotlivé fyzikální mechanismy,“ řekl spoluautor studie Paul Robertson. Všechny exoplanety oběhnou hvězdu za méně než 88 dní – to je doba, za kterou oběhne Merkur kolem Slunce. Vědci se nyní budou snažit o potvrzení sedmé planety, o které už mají alespoň nějaké důkazy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze