Indická vláda bude regulovat drony. Vše dostane svá pravidla

Indická vláda bude regulovat drony. Vše dostane svá pravidla
  • Drony budou děleny dle hmotnosti
  • Na pilotování větších dronů musíte mít věk aspoň 18 let a být proškoleni
  • Je nutné se řídit zákazem létaní kolem letišť a státních hranic
  • Někde se drony používají pro přesun krve či v boji proti pytláctví

Indická vláda si jako jedna z prvních seriózně popovídala o dronech a jejich budoucnosti. Konkrétně se indická vláda rozhodla určit pravidla jejich provozu legislativně.

„Drony mají spoustu využití, a proto vyvolávají velký zájem,“ řekl ministr civilního letectví Ashok Gajapáti Raju na tiskové konferenci. „Takže jsme se rozhodli pokračovat a vytvořit regulační rámec.“

Volocopter - Létající taxi dron Dubaj

Drony, známé také jako bezpilotní letadlové vozy nebo vzdálený pilotní letecký systém, se používají v několika částech světa k monitorování rostlinné výroby a infrastruktury, posuzování škod po přírodních katastrofách, provádění průzkumů, komerčnímu fotografování, mapování či doručení balíku.

Až dosud bylo kvůli bezpečnostním obavám nezákonné létat s drony, aniž byste dostali povolení od úřadů. Cílem nových pravidel je využít řadu příležitostí v obchodním a rekreačním prostoru a současně zajistit bezpečnost ostatních strojů ve vzdušném prostoru a lidí na zemi.

Klasifikace dronů Hmotnost
Nano méně než 250 gramů
Micro 250 gramů až 2 kilogramy
Mini 2 až 25 kilogramů
Malé 25 až 150 kilogramů
Velké více jak 150 kilogramů

Nano drony jsou ty, které váží méně než 250 gramů a nemohou létat výše než v 50 stopách (15 metrů). Všechny ostatní musí být úředně opatřeny jedinečným identifikačním číslem. Drony, které váží více než 2 kg, budou vyžadovat povolení k letu. Pilot každého dronu musí být starší 18 let a projít předepsaným tréninkovým procesem.

Vláda také stanovila, které oblasti budou dronům zapovězené. Například nesmí létat v okruhu 5 km provozního letiště nebo do vzdálenosti 50 km od mezinárodní hranice. Návrh je otevřen veřejným připomínkám po dobu 30 dnů, po níž ministerstvo dokončí pokyny. Pravidla mají být uzavřena do konce letošního roku, informovala agentura Reuters.

Používání dronů povolilo několik dalších zemí. Spojené státy oznámily své předpisy v červnu roku 2016 a řada afrických zemí jako Keňa, Rwanda či Malawi používají drony k přesouvání testů na HIV a dokonce i k boji proti pytláctví.

Jiná průmyslová odvětví mají také důvod k veselosti. Ve stavebnictví například mohou drony zkrátit dobu průzkumu až o 98 %. „Drony mohou být také velmi užitečné v humanitární oblasti, například pro urgentní transport krve,“ dodal Raju.

Zdroj: qz.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze