Indie chystá misi ke Slunci. Odstartuje už za několik dní

Indie chystá misi ke Slunci. Odstartuje už za několik dní
Fotografie: esa.int
  • Mise Aditya-L1 byla připravována 15 let
  • Start je naplánován na 2. září
  • Kosmická loď zamíří do Lagrangeova bodu 1, kde bude zkoumat sluneční korónu

Indická kosmická agentura (ISRO) se chystá už 2. září vypustit novou misi Aditya-L1, která zamíří ke Slunci. Kosmická loď podle livescience.com již dorazila na ostrov Sriharikota, odkud by měla odstartovat. Tato mise bude pro Indii vůbec první ke Slunci a měla by zjistit, proč je nejvzdálenější atmosférická vrstva Slunce, takzvaná koróna, asi o 1 milion stupňů Celsia žhavější než samotný povrch Slunce.

Sonda by měla vzlétnout na vrcholu rakety Satellite Launch Vehicle, která ji umístí na oběžnou dráhu Země. Jakmile pozemní tým ověří, že jsou veškeré přístroje v pořádku, začne se kruhová oběžná dráha postupně natahovat do eliptické a sondě bude trvat přibližně čtyři měsíce, než dorazí do Lagrangeova bodu 1, který se nachází 1,5 milionu kilometrů od Země. Toto místo je výborné pro sledování, jelikož se zde vyrovnávají gravitační a odstředivé síly a sonda zde bude potřebovat jen velmi málo paliva na to, aby se v tomto místě udržela. Nachází se zde také Solární a heliosférická observatoř od NASA, která pozoruje Slunce už od roku 1996.

Aditya-L1 s sebou ponese celkem sedm nástrojů z nichž čtyři jsou určeny pro přímé pozorování Slunce a ostatní budou měřit sluneční vítr a magnetické pole. Podle popisu mise bude mít kosmická loď koronograf, sluneční ultrafialový zobrazovací dalekohled, solární nízkoenergetická rentgenový spektrometr a vysokoenergetický orbitální rentgenový spektrometr.


Mise byla připravována dlouhých 15 let a stála Indii 3,8 miliardy rupií (1,1 miliardy korun). Letos se bude jednat už o druhou významnou misi, která ISRO podnikne. Před několika dny se jí podařilo úspěšně přistát na Měsíci s misí Chandrayaan 3 a jako první prozkoumává oblast jižního měsíčního pólu, kde by se měla nacházet voda.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze