Sledujte živě start indické mise ke Slunci

Sledujte živě start indické mise ke Slunci
Fotografie: ISRO
  • Raketa odstartuje z vesmírného střediska Satish Dhawan zítra v 8:20 SELČ
  • Adytia-L1 bude po dobu několika měsíců směřovat do Lagrangeova bodu 1, odkud bude studovat Slunce
  • Zaměří se zejména na korónu, tedy nejsvrchnější vrstvu Slunce

První vesmírná indická mise ke Slunci odstartuje už zítra v 8:20 středoevropského času a Indická vesmírná agentura (ISRO) bude start vysílat živě od 7:50. Solární observatoř Aditya-L1 vzlétne na vrcholu rakety z vesmírného střediska Satish Dhawan, které se nachází na ostrově Sriharikota. Adytia-L1 bude nejdříve umístěna na oběžnou dráhu Země, kde bude otestováno, zda veškeré přístroje fungují. Kosmická loď bude nejdříve obíhat Zemi v kruhové oběžné dráze a postupně bude natahována do eliptické, aby se nakonec dostala do Lagrangeova bodu 1, který se nachází 1,5 milionu kilometru od Země. Cesta by měla trvat čtyři měsíce.

Zvolené místo pro pozorování Slunce je nejvhodnější, jelikož v tomto bodě se vyrovnávají gravitační a odstředivé síly a kosmická loď tak bude potřebovat jen velmi málo paliva, aby se zde udržela. „Družice umístěná na oběžné dráze halo kolem bodu L1 má hlavní výhodu v neustálém pozorování Slunce bez jakéhokoli zákrytu či zatmění. To poskytne větší výhodu pozorování slunečních aktivit a jejich vlivu na vesmírné počasí v reálném čase,uvedla ISRO v popisu mise.

Sonda s sebou nese celkem sedm vědeckých přístrojů, které budou studovat fotosféru, chromosféru a nejvzdálenější vrstvu Slunce – korónu. Právě ta by měla být studována nejdéle a od mise se očekává, že by měla přijít na to, proč je koróna mnohem žhavější než povrch Slunce. Podle space.com má přibližně 1 milion stupňů Celsia a oproti tomu povrch Slunce dosahuje přibližně 5 500 stupňů Celsia.


Celá mise bude stát Indii 3,8 miliardy rupií (1,1 miliardy korun) a připravovala se na ni dlouhých 15 let. Po úspěšné misi Chandrayaan 3, která přistála jako první na měsíčním jižním pólu, se bude jedna o druhou velkou misi ISRO v tomto roce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze