Interaktivní procházka Matrixem nás připravuje na fotorealistickou éru videoher

Dojmy z hraní
Interaktivní procházka Matrixem nás připravuje na fotorealistickou éru videoher
Fotografie: Epic Games
  • Interaktivní demo je dostupné pro nejnovější generaci konzolí PlayStation a Xbox
  • Kromě ukázky schopností herního enginu se setkáte s Trinity i Neem
  • Jaké jsou dojmy z hraní?

Svátky jsou za rohem a na dveře klepe kromě každoročního předvánočního shonu spojeného s nakupováním dárků na poslední chvíli také dlouho očekávané filmové zpracování Matrixu, celým názvem The Matrix: Resurrections. Pár dní před celosvětovou premiérou pokračování legendární filmové série navíc dostali majitelé nejnovějších herních konzolí od Sony a Microsoftu možnost vyzkoušet technologické demo s názvem The Matrix Awakens: An Unreal Engine 5 Experience. O čem vlastně je?

Dema jsou ve světě videoher stále relativně běžnou praxí (ačkoliv v poslední době jejich množství klesá), jak mezi hráče dostat malou ukázku hry a nalákat je tak ke koupi plné verze. V tomto ohledu je The Matrix Awakens: An Unreal Engine 5 Experience však demem ne ke hře samotné, ale k hernímu enginu jako takovému a v rámci marketingu samozřejmě také promo chystaného filmu. Možnost skloubit značku Matrix s demonstrací nového herního enginu musela být pro vývojáře ze studia Epic Games přitom splněným snem. Není divu. Hned po spuštění dema je patrné, jak moc se snažili technologickou ukázku vypiplat, ale pouze někde více, někde méně...

Tvář Keana Reevese se zkrátka neokouká

Celé demo začne pohledem na fotorealisticky zpracovanou tvář Keanu Reevese. Je samozřejmě otázkou, jak moc je tvář pouhým virtuálním dílem programátorů a umělců a chvílemi až vyvstává otázka, jestli se nejedná o regulérní hranou scénu. V každém případě vypadá obličej Reevese skvěle! Pohled na Keana na začátku je pro mě bohužel rovněž dost možná nejvíce fotorealistickým zážitkem z celého dema. V následujících minutách se totiž (a to i navzdory záběru z větší vzdálenosti) stává tvář hlavního protagonisty méně detailní a tělo, na které je hlava „napasovaná“, nepůsobí přirozeně. K vytvoření animace pohybu a chůze pravděpodobně nebyl využit motion capture. Při sledování Nea a dalších postav mi také vyvstal na mysli starší titul Detroit: Become Human, který má špičkově zpracované obličeje a pohyby protagonistů působily přirozeněji, srovnání však není úplně férové, neboť šlo o regulérní hru, nikoliv jen o demo.

Během debatování o Matrixu, co je realita a co není, se v rámci dema volně přeneseme do automobilové honičky, která nešetří velkolepými explozemi a kromě Nea se tentokrát můžeme pokochat i pohledem na Trinity. Podobně jako u pozdější podoby Nea mě ani Trinity zpracováním už tolik neohromila, ale zejména při určitém nasvícení vypadá stále velmi dobře. Znovu ale musím zmínit Detroit: Become Human, které mělo podle mého názoru minimálně stejně dobré zpracování.

To, co je však na technologickém demu Matrixu zajímavé a v čem se liší, je real-time zpracování jednotlivých efektů, tedy fakt, že nejde o pouhé skripty. Unreal Engine 5 ostatně přináší celou řadu nástrojů a technologií, které se starají o vytvoření dojmu reálného světa s reálnou fyzikou, nasvícením apod. Příkladem je ray-tracing, díky kterému můžete v oknech mrakodrapů nebo výlohách obchodů spatřit propracované odrazy nebe, slunce a objektů v okolí. Město na mě zapůsobilo po úvodní scéně s tváří Keana popravdě úplně nejvíc. Nejenže vypadá skvěle a najdete v něm různé dechberoucí detaily (viz screenshot pneumatiky Unreal Grip, odřeného nárazníku u auta či celkově fantastické nasvícení), ale také je vskutku obrovské. Podle dostupných informací má na šířku 4 138 a na délku 4 956 kilometrů, dále 512 kilometrů chodníků, sedm tisíc budov a 35 tisíc simulovaných chodců na ulicích.


Klíčem k co nejpůsobivějšímu vizuálnímu zážitku při hraní tohoto dema je nesledovat detaily (tedy vlastně občas ano, jak už jsem uváděl na příkladu s pneumatikou), poté vypadá město úchvatně. Jakmile totiž začnete podrobněji pozorovat chodce na ulicích (tzv. MetaHumans), zjistíte, že nejsou zpracovaní příliš detailně a ani animace chůze není nijak zvlášť přirozená. V podstatě to ale nic neznamená, protože toto demo je jen ochutnávkou toho, co Unreal Engine 5 dokáže a rozhodně ne demonstrací toho nejlepšího, co může nabídnout. Přeci jen se jedná o demo, jehož přípravou nemohli vývojáři strávit tolik času, kolik je běžné při vývoji videohry.

Pokud vám doma leží PlayStation 5 nebo Xbox Series X/S, doporučuji si The Matrix Awakens: An Unreal Engine 5 Experience vyzkoušet na vlastní kůži. Jedná se o zajímavou ukázku toho, čeho se můžeme od budoucích videoher dočkat a věřím, že díky spojení s Matrixem zaujme i ty, kteří se běžně o videoherní průmysl nezajímají.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze