Interaktivní virtuální realita na zadních sedadlech Audi je blíž, než si myslíte

Holoride startuje v červnu 2022
Interaktivní virtuální realita na zadních sedadlech Audi je blíž, než si myslíte
Fotografie: Audi
  • Holoride jsme si vyzkoušeli již na veletrhu CES 2019
  • VR svět reaguje na jízdní styl, tedy zpomalení, zrychlení, zatáčení vozidla atd.
  • Ke spuštění dojde již v červnu letošního roku

Poslední „normální“ veletrh CES, který proběhl v roce 2019, obsahoval kromě nepřeberného množství chytrých gadgetů a telefonů také velmi zajímavou prezentaci automobilky Audi, která se rozhodla zainvestovat do inovativního projektu Holoride. Ten si stanovil za cíl zatočit s nudou na zadních sedadlech, kde se pasažéři nejčastěji jen dívají z okna. Namísto toho jim chce nabídnout unikátní zážitek ze světa virtuální reality.

Holoride, který propojil zážitek z jízdy s virtuálním světem, na nás udělal patřičný dojem, neboť se nejedná pouze o čistou virtuální realitu, kterou byste mohli zažít i doma u počítače, ale o technologii VR reagující na jízdní styl. Podle toho, jak vozidlo zatáčí a zrychluje/zpomaluje, se mění i virtuální svět ve VR brýlích. Přestože firmy Audi a Holoride plánovaly spuštění finálního produktu již v roce 2020 či 2021 (což se vlivem koronaviru neuskutečnilo), přichází na trh nyní ve své nejlepší podobě.

Na možnost si vychutnat Holoride se mohou těšit majitelé vozů Audi s moderním infotainmentem MIB 3, který bude virtuální projížďku podporovat již od června letošního roku. Ještě předtím však dojde k oficiálnímu představení na festivalu South by Southwest v USA, kde budou demonstrovány veškeré schopnosti této technologie.

Dobrou zprávou je, že vozy Audi s MIB 3, tedy například Audi A4, A5, A6, A7, A8, Audi Q5, Q7, Q8 či e-tron, budou Holoride podporovat kromě Japonska, Číny, USA a Kanady také na evropském trhu. Úplně první zemí se stane Německo, dále Velká Británie a USA, další trhy však mají rychle následovat. Na rozdíl od prototypu, který jsme si mohli vyzkoušet na CES 2019, by neměl být potřeba žádný počítač schovaný v kufru, ale pouze brýle pro virtuální realitu (přesné specifikace bohužel prozatím nemáme), které budou připojeny skrze Bluetooth Low Energy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze