ISS dostala vylepšené připojení. Jak rychlý mají kosmonauti internet?

1
ISS dostala vylepšené připojení. Jak rychlý mají kosmonauti internet?
  • Rychlost se zdvojnásobila na 600 Mbps
  • Je to důležité pro určité experimenty a také budoucí lety na Měsíc a Mars

Na Mezinárodní vesmírné stanici panuje čilý provoz, kromě toho se neustále vylepšuje. Mezi poslední novinky patří instalace antén, které přinesly dvojnásobné navýšení rychlosti připojení k internetu. Nově tak mají vesmírní obyvatelé k dispozici rychlost 600 Mbps. K internetu je ISS připojena prostřednictvím antén na Zemi a také pomocí dalších satelitů na oběžné dráze. Ty slouží jako mezičlánek ve chvílích, kdy nemá stanice přímý výhled na anténu. I přesto nezabere signálu cesta z jednoho konce na druhý více jak sekundu.

ISS

Taková rychlost není určena pouze pro kosmonauty, jejich zábavu a případně komunikaci se zemí. Ke slovu se tak dostanou experimenty náročné na výpočetní výkon, například zkoumání rádiových vln ve vesmíru. Pokud bude například potřeba velkého výpočetního výkonu ke zpracování získaných dat, pak je bude jednodušší poslat na Zemi.

Navýšení rychlosti internetu a další vylepšení jsou i součástí dlouhodobého plánu Gateway, kdy by měla ISS posloužit jako výchozí bod pro budoucí lety na Měsíc a Mars.

Diskuze ke článku
Pepa
Ve článku chybí informace, jak široký pásmo je určený na výzkum a kolik maj k dispozici kosmonauti na porno a torrenty. :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze