ISS má další potíže. Nejdřív Starliner, teď se přidal problém se skafandrem

ISS má další potíže. Nejdřív Starliner, teď se přidal problém se skafandrem
Fotografie: NASA
  • Už potřetí byl výstup do vesmíru odložen kvůli problémům se skafandrem
  • Na ISS také stále zůstává dvojice astronautů, která testuje kapsli Starliner

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) nabírá další zpoždění ve výstupech do vesmíru. Už potřetí v řadě byl zrušen kvůli problémům se skafandrem. Ve dvou předchozích případech byl výstup zrušen až když měli astronauti skafandry oblečené, zítřejší výstup NASA odložila až na konec července s tím, že více času poskytne pozemnímu týmu pochopit příčinu úniku chladicí kapaliny ze skafandru a problém odstranit.

Na 12. července je také naplánováno odpojení nákladní lodi Cygnus od modulu Unity. Ta byla k ISS připojena 1. února a přivezla 3,7 tuny zásob pro posádku a vědeckých experimentů. Kapsle je již naplněna odpadem a vyřazeným vybavením. Po odpojení vstoupí do atmosféry, kde dojde k jejímu úplnému zničení.

Aktuálně je na stanici devět lidí, což je o dva více než při běžném provozu. Astronauti Butch Wilmore a Suni Williamsová přiletěli už 6. června v kapsli Starliner a měli na ISS setrvat týden. Pobyt se však neustále prodlužuje kvůli dalším pracím na stanici a kvůli úniku hélia z kosmické lodi. „NASA a Boeing pokračují ve vyhodnocování výkonu pohonného systému Starlineru před návratem na Zemi z orbitální laboratoře,“ uvedla NASA v poslední aktualizaci.


Oba astronauti se zapojují do vědeckých prací na stanici a pokračují i v testování Starlineru. Kdy se ale vrátí na Zemi, NASA zatím nezveřejnila. Únik chladicí kapaliny byl detekován několikrát, z toho i jednou ještě před odletem, ale ani jednou nebyl únik tak velký, že by mohl ohrozit posádku uvnitř kapsle. Otázkou však zůstává, zda bude NASA tento výsledek stačit pro konečnou certifikaci, nebo bude muset Boeing udělat další úpravy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze