NASA vydala podrobné informace o misi Starliner. Rozhodnutí ale stále nepadlo

NASA vydala podrobné informace o misi Starliner. Rozhodnutí ale stále nepadlo
Fotografie: NASA
  • Butch Wilmore a Suni Williams jsou na ISS už téměř tři měsíce
  • NASA zatím nevydala konečné prohlášení, zda je Starliner schopen přivézt astronauty zpět na Zemi
  • Pokud bude potřeba, odletí v kapsli Dragon v únoru příštího roku

Zanedlouho to budou tři měsíce, co kapsle Starliner společnosti Boeing přiletěla na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) s dvojicí astronautů, která měla ve vesmíru zůstat přibližně týden a následně se vrátit na Zemi. Jenže Butchovi Wilmorovi a Suně Williamsové hrozí, že na ISS zůstanou až do února příštího roku. NASA sice stále nevydala konečné prohlášení, zda je Starliner schopný odletět s posádkou nebo ne, ale pravděpodobnost se stále snižuje s tím, jak dlouho na vesmírné stanici dvojice pobývá.

Co se stalo?

Během letu Starlineru na vesmírnou stanici si inženýři všimli, že některé trysky kosmické lodi nefungovaly podle očekávání a bylo také pozorováno několik úniků v heliovém systému Starlineru,“ uvedla NASA. Od té doby se pozemní tým NASA i Boeingu snaží zjistit původ problému a také to, zda je kosmická loď schopna dovézt astronauty bezpečně zpět na Zemi. Zatímco se vyhodnocují data Starlineru, astronauti se zapojili do vědeckých prací a každodenních činností na ISS.

Během letu došlo k výpadku některých trysek a také došlo opakovaně k úniku hélia. NASA kontroluje veškeré systémy pečlivě a nechá nastoupit Wilmora a Williamsovou do kapsle pouze v případě, že bude vše v pořádku. Agentura se v pečlivém rozhodování odkázala na tragédii raketoplánu Columbia, ze kterého se poučila a dělá vše proto, aby se tragédie už nikdy neopakovala. Aktuálně chce NASA provést ještě dvě revize, než se rozhodne, zda se mohou astronauti vrátit zpět ve Starlineru. Konečné rozhodnutí by tak mělo padnout ještě do konce srpna.


Starliner zatím stále zůstává primárním prostředkem k návratu na Zemi. Pokud testy nedopadnou dle očekávání, přijde na řadu kapsle Dragon od SpaceX. Ta má odstartovat na konci září se čtyřčlennou posádkou. NASA by v tomto případě zvolila pouze dva cestující a zbývající dvě místa by byla pro Wilmora a Williamsovou. Každá mise na ISS trvá půl roku, a tak by se zpět na Zemi dvojice dostala až v únoru 2025. Starliner by se mezitím autonomně odpojil od stanice a přistál bez posádky.

Astronauti mají na vesmírné stanici pohodlí. Jelikož byla nedávno vypuštěna nákladní loď Cygnus se zásobami, bylo jim dovezeno jídlo i další oblečení. Astronauti si totiž před půlroční misí mohou zvolit, jaké jídlo preferují, ovšem jejich pobyt měl být původně velmi krátký, a tak nebylo jídlo prioritou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze