Jak je to vlastně s alkoholem a přibíráním?

Jak je to vlastně s alkoholem a přibíráním?
Fotografie: unsplash.com
  • Tělo odbourává alkohol vždy přednostně
  • Pro udržení váhy je dobré vybírat alternativy s nižším procentem alkoholu
  • Po požití alkoholu roste i chuť

Snažíte si udržet váhu, nebo nějaké to kilo dokonce shodit? Pak je určitě na místě sledovat příjem alkoholu, a to jak „tvrdého“, tak oblíbeného piva a vína. Nejspíše jste již někdy slyšeli pojem „prázdné kalorie“. Prakticky to znamená, že vaše tělo může kalorie z alkoholu přeměnit na energii, ale tyto kalorie obsahují velmi málo živin a minerálů, jak vysvětluje Krissy Maurin, vedoucí koordinátorka ve wellness centru nemocnice Providence St. Joseph v Orange County.

S alkoholem se nezachází jako s jinými živinami v potravinách. Ve skutečnosti trávicí systém pracuje na jeho vyloučení z těla, přičemž dává přednost vyloučení alkoholu před všemi ostatními živinami. Pokud byste měli jíst spolu s alkoholickým nápojem, příjem živin z jídla by se výrazně snížil, protože tělo pracuje právě na odstranění alkoholu z těla,“ uvedla Maurin. Obecně platí, že alkohol má vysoký obsah kalorií. Jak uvádí health.com, pozor bychom si měli dávat také na míchané nápoje, které obsahují například džusy, sirupy či smetanu. Dobrým příkladem je Mojito, jehož součástí je třtinový cukr.

Pokud chcete pít alkohol a zároveň máte na paměti svoji váhu, majitelka ChampagneNutrition Ginger Hultin doporučuje držet se nízkokalorických variant. Mezi její doporučení patří piva s nižším procentem alkoholu (10°) a v případě vína je dobrou volbou suché červené nebo bílé. V případě, že vás ani jedno neoslovilo, můžete vyzkoušet smíchat lihoviny, jako je například vodka, se sodou.

Po pár skleničkách se často dostaví i zvýšená chuť. Vědci zjistili, že alkohol ovlivňuje oblast mozku, která kontroluje chuť k jídlu, což může způsobit intenzivní hlad, zejména druhý den po požití alkoholu. Často tak v těchto případech sáhneme po vysoce kalorických potravinách.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze