Pití kávy může pomoci k delšímu životu

Pití kávy může pomoci k delšímu životu
Fotografie: unsplash.com
  • Studie trvala 10 let a zúčastnilo se jí 500 tisíc lidí
  • Ukázalo se, že ti, kteří pijí kávu, mají o 12 % nižší pravděpodobnost úmrtí než osoby, které kávu nepijí
  • Ti, kteří pijí maximálně tři šálky denně, mají také o 17 % nižší pravděpodobnost kardiovaskulárního onemocnění

Nová studie ukázala, že pití tří šálků kávy denně může lidem prodloužit život. Vědci během deseti let zkoumali 500 tisíc lidí. Mezi účastníky bylo 22 % osob, které kávu vůbec nepijí, 58 % z nich pije až tři šálky denně a ostatní více než tři kávy za den. Ukázalo se, že ti, kteří pijí kávu, mají o 12 % nižší pravděpodobnost úmrtí než osoby, které kávu nepijí.


Vědci také zjistili, že milovníci kávy mají o pětinu nižší pravděpodobnost kardiovaskulárního onemocnění nebo mozkové mrtvice. Samozřejmě také záleží na druhu kávy. Přínosy pramení pouze z konzumace mleté kávy, ne instantní. Studii provedli vědci ze Semmelweisovi univerzity v Maďarsku a Londýnské univerzity královny Marie. „Výsledky ukázaly, že mírná konzumace kávy není pro srdce škodlivá a dokonce může být i prospěšná. Podle našich nejlepších znalostí jde o dosud největší výzkum zaměřený na to, jaký má káva vliv na srdce,“ uvedl jeden z autorů studie Steffen Petersen pro independent.co.uk.

Lidé, kteří pijí maximálně tři šálky denně, mají také o 17 % nižší pravděpodobnost kardiovaskulárního onemocnění a o 21 % nižší pravděpodobnost náhlé mozkové mrtvice. Vzhledem k tomu, že kofein potlačuje chuť k jídlu, vědci se také domnívají, že by mohl přispívat k nižší míře obezity.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze